MAE chinez anunţă oficial vizita lui Xi Jinping la Moscova, la începutul săptămânii viitoare

Liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia săptămâna viitoare, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe. 

Vizita va avea loc între 20 şi 22 martie, a precizat MAE chinez. 

Mai multe surse indicau de mai mult timp că Xi Jinping se pregăteşte să meargă la Vladimir Putin, dar vizita nu fusese confirmată oficial până acum de surse oficiale chineze. 

Planurile pentru o vizită în Rusia vin în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei pentru Rusia. Pe de altă parte, acest summit Xi – Putin vine pe fondul temerilor occidentale că Beijingul va ajuta militar Moscova în războiul din Ucraina. 

Agenţia rusă de ştiri TASS a relatat la 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Rusia „la primăvară”. Apoi, The Wall Street Journal a scris luna trecută că o vizită la Moscova ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai. Reuters a anunţat luni pe surse că vizita va avea loc săptămâna viitoare. 

Luna trecută, Putin l-a primit la Kremlin pe diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi, care a făcut o vizită la Moscova şi a confirmat posibilitatea ca liderul chinez să vină personal în Rusia. 

China şi Rusia au încheiat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. De atunci, cele două părţi au continuat să-şi reafirme legăturile puternice. 

Xi s-a întâlnit personal cu Putin de 39 de ori de când a devenit preşedinte, cel mai recent în septembrie, în timpul unui summit în Asia Centrală. 

Luni, Xi a încheiat sesiunea anuală a parlamentului chinez, Congresul Naţional al Poporului, în timpul căreia a fost confirmat în unanimitate pentru un al treilea mandat prezidenţial, devenind liderul chinez care stă cel mai mult la putere de la Mao încoace. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI