Ce valoare va avea punctul de amendă în 2023

Ce valoare va avea punctul de amendă în 2023? Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a confirmat valoarea punctului de amendă, aceasta va rămâne neschimbată şi anul viitor.

Acesta ar fi trebuit să fie modificat de la anul, context în care salariul minim se va majora, însă valoarea acestuia va rămâne neschimbată.

Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei. Punctul de amendă ar fi trebuit să se modifice încă din anul 2021, însă s-a renunţat la iniţiativă pe ultima sută de metri.

 

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI