Vasile Bănescu, despre părintele Calistrat: „Vedetismul, grobianismul, reprezintă ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală și cu creștinismul însuși”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, revine cu o nouă reacție privind scandalul în care este implicat preotul Calistrat Chifan, acuzat că a bătut două femei.

Vasile Bănescu spune că vedetismul și grobianismul reprezintă ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală și cu creștinismul însuși.

„Întrucât mi se solicită insistent și justificat un punct de vedere in legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar și pentru că in același timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el:

Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca „conservatorismului” de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși.”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR.

Pe Facebook, Bănescu scria joi că „impostura morală și spirituală răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență. O violență demascată brusc.

Diavolul, cel care inspiră slava deșartă, cel care ațâță plăcerea de a fi adulat public și care ne joacă abil pe degete, inducându-ne o imagine deformată de sine și făcându-ne să credem că am fi importanți, e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, agresiv și vulgar.

Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureșă, lejeritatea suspectă față de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravității, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine.

Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăși, excesul, insolența, aroganța, nebuneasca luare în deșert a numelui Domnului devin condițiile optime pentru o gravă și rușinoasă prăbușire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut”.

Prima reacție a BOR în cazul părintelui Calistrat, acuzat că a lovit două femei. Vasile Bănescu: „Total descalificant pentru oricine”

Imagini scandaloase filmate în curtea unei mănăstiri din Iași, în care apare preotul Calistrat Chifan în timp ce lovește cu pumnul o femeie care cade la pământ. Incidentul a avut loc de față cu mai mulți credincioși.

După apariţia imaginilor, poliţiştii şi Arhiepiscopia Iaşilor au deschis o anchetă în acest caz. Încă două femei au depus deja plângere pentru agresiune împotriva preotului.

„Gestul său, dacă se va dovedi real, este absolut scandalos și compromițător. Total descalificant pentru oricine, cu atât mai mult pentru un monah și cleric. Impardonabil!”, a declarat, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI