Avertisment ONU: Pandemia Covid-19 nu s-a terminat

Pandemia Covid-19 nu s-a terminat, iar distribuirea vaccinurilor anticovid în lume rămâne ”scandalos de nedreaptă”, avertizează miercuri, secretarul general al ONU Antonio Guterres, relatează AFP.

”Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a costat sănătatea şi viaţa a milioane de oameni, cu peste 446 de milioane de cazuri în lume, peste şase milioane de morţi confirmate şi nenumărate alte persoane afectate de o deteriorare a sătării sănătţii mentale”, subliniază secretarul general al ONU.

”Mulţumită unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi desfăşurării extraordinar de rapide a vaccinurilor, numeroase reguni din lume reuşesc să controleze pandemia. Însă ar fi o greşeală gravă să se creadă că ea s-a terminat”, avertizează Guterres.

În acest sens, ”distribuirea vaccinurilor rămâne scandalos de inegală”, iar ”lumea noastră nu-şi poate permite o relansare la două niveluri după covid-19”, subliniază el, potrivit News.ro.

”Producătorii produc 1,5 miliarde de doze pe lună, însă aproape trei miliarde de persoane aşteaptă în continuare primul vaccin”, îşi exprimă indignarea secretarul general al ONU.

Guterres denunţă un ”eşec” din cauza ”decidenţilor politici şi bugetari, care acordă prioritate sănătăţii locuitorilor ţărilor bogate şi nu sănătăii locuitorilor ţărilor sărace”.

Aceasta este o ”reţetă a şi mai multor variante (SARS-CoV-2), a şi mai multor carantine, a şi mai multor suferinţe şi sacrificii în fiecare ţară”, avertizează el.

Antonio Guterres îndeamnă ”să terminăm o dată pentru totdeauna” cu acest ”capitol trist din istoria umanităţii”.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI