OMS le cere țărilor bogate să aloce 16 miliarde de dolari pentru combaterea pandemiei de coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere ţărilor bogate să aloce de urgență 16 miliarde de dolari, bani care încă lipsesc, pentru finanţarea planului său de combatere a pandemiei de COVID-19.

”Ştiinţa ne-a oferit instrumentele” necesare în lupta împotriva pandemiei, ”dacă acestea sunt distribuite în mod solidar pe plan mondial, atunci vom putea să punem capăt COVID-19 ca urgenţă sanitară mondială în acest an”, a transmis miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat, relatează AFP, conform Agerpres.

Șeful OMS a menționat că „dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor” de finanţare a dispozitivului ACT-A, programul ”poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva COVID-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”.

Având în vedere răspândirea rapidă a variantei Omicron, trebuie să se urgenteze distribuirea echitabilă a testelor, tratamentelor şi vaccinurilor, precizează acesta.

Acceleratorul ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva COVID-19, este un dispozitiv creat de marile agenţii internaţionale de sănătate, de Banca Mondială şi Fundaţia Bill&Melinda Gates.

Condus de OMS, dispozitivul are ca scop să accelereze accesul la instrumentele de luptă împotriva COVID-19 în ţările defavorizate.

Totuși, pentru ca ACT-A să funcţioneze, în perioada octombrie 2021-septembrie 2022 avem nevoie de 23,4 miliarde de dolari, însă doar 800 milioane de dolari au fost colectate până în prezent.

Astfel, pentru acest program sunt necesare 16 miliarde de dolari din partea ţărilor bogate „pentru a completa deficitul de finanţare imediată”, în timp ce ţările cu venituri medii ar trebui să se autofinanţeze.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI