PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei

„Până la urmă, tot smerenia este vârful tuturor virtuților. Dacă cineva are fapte bune și nare smerenie, se răstoarnă din căruță; este în primejdie. Unii n-au fapre bune, dar au smerenie, căință, păreri de rău, pe aceia îi mântuiește Bunul Dumnezeu mai mult ca pe aceia care au fapte bune și li se pare că au ceva.” – Preot Proclu Nicău

Știai că?

Imnele compuse de sfântul Cosma au fost inițial destinate pentru slujbele Bisericii din Ierusalim, dar, fiind preluate și în Biserica din Constantinopol, au devenit parte a patrimoniului imnologic universal al Bisericii Ortodoxe. În prezent însă nu se mai poate spune cu certitudine dacă toate imnele și cântările liturgice care îi sunt atribuite sunt într-adevăr compozițiile sale, mai ales că și dascălul său, care purta același nume a fost și el un scriitor de cântări. Tehnica lui l-a influențat mai târziu pe Sfântul Andrei Cretanul, care a compus celebrul canon de pocăință care face parte din slujbele din timpul postului mare. Colecții de imnuri, diferite ca număr, atribuite lui Cosma, pot fi găsită în colecția Migne, Patrologia Graeca XCVIII, 459-524 și în Anthologia graeca carminum christianorum, editată de Christ și Paranikas (Leipzig, 1871). El a cinstit cu cântări Învierea lui Lazăr, Intrarea Domnului în Ierusalim, Cina cea de taină și Patimile cele de voie ale Domnului nostru Isus Hristos, precum și alte praznice dumnezeiești.

Pilda zilei

Să închidem uşile 

Era o bătrână într-un sat, căreia nepoţii îi spuneau ?Bunica-închide-uşa?. 
Porecla aceasta şi-o căpătase ea astfel: 
Ori de câte ori nepoţii ei plecau in oraş, la şcoli sau la cine ştie ce treabă, ea le spunea: 
– „Dumnezeu să-ţi ajute, nepoate, să poţi închide uşile bine”. 
Iar dacă vreunul o întreba: „Ce uşi, bunico?”, ea îi spunea: 
– „Pe unde vei merge, bagă bine de seamă să-ţi închizi întâi uşile urechilor tale la toate şoaptele ispititoare ale satanei. Pe urmă să-ţi închizi uşile ochilor tăi: să nu citeşti cărţi rele, pline de otravă şi să nu te duci nicăieri unde inima ta se poate otrăvi cu priveliştea ochilor. Tot aşa cu uşa gurii. Adu-ţi aminte de vorba veche: Pune, Doamne, strajă gurii mele şi uşă de îngrădire buzelor mele.” Şi mai adu-ţi aminte de ce-a spus Mântuitorul că pentru orice cuvânt nefolositor sau rău, omul va da socoteală în ziua judecăţii. Dar mai presus de toate, nepoate dragă, să-ţi închizi bine uşa inimii tale împotriva ispitelor rele. Să laşi deschise uşile tale numai pentru Dumnezeu… De vei face aşa, noroc mare te va întâmpina în viaţă.

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI