PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei

„Postul din această zi are și scopul să ne amintească faptul că neînfrânarea de la patimile trupești intră în conflict cu dreptatea și sfințenia sau poate chiar duce la uciderea unor oameni nevinovați.” – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Știai că?

 Ziua de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este asemănată cu Vinerea Patimilor și se spune că la fel cum poștim în fiecare vineri, că zi a răstignirii, așa se cuvine să poștim și în această zi. Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, încheie șirul sărbătorilor din anul bisericesc, an care se termină pe 31 august. Faptul că în august avem Schimbarea la Față a Domnului (6 august), Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, i-a făcut pe Sfinții Părinți să vorbească despre această luna august că o luna a evenimentelor ultime legate de cea de-a două venire a Domnului, când va avea loc judecată întregului neam omenesc. Să nu uităm că în icoană Deisis (a Judecății de Apoi), Maica Domnului stă de-a dreapta lui Hristos, iar Ioan de-a stânga, amândoi mijlocind pentru mântuirea noastră. În cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinții Părinți au fixat șase sărbători în calendar, trei sunt trecute cu cruce roșie (7 ianuarie- Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, și 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul) și trei cu cruce neagră (23 septembrie – Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, 24 februarie – Prima și a două aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul și 25 mai – A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul).

Pilda zilei  

Cele trei cuvinte

Odată, un călugăr pios, care dorea să-şi îmbunătăţească necontenit viaţa duhovnicească, căzu în adâncă rugăciune şi ceru lui Dumnezeu să-i dea cuvânt de poruncă: 
– „Doamne, spune-mi ce trebuie să fac, pentru a-Ţi împlini mai desăvârşit voia?” 
Avu atunci călugărul o vedenie în vis, aşa. Văzu pe peretele chiliei lui în lumină de aur aceste trei cuvinte: 
„Crede, împlineşte, foloseşte”. 
A doua zi, călugărul stătu la cugetare asupra acestor trei cuvinte prin care Dumnezeu îi răspundea la chemare. 
Dar nu putea înţelege totul. 
Atunci, în altă noapte, glasul lui Dumnezeu se făcu auzit duhului călugărului. 
Zise aşa: Crede tot ceea ce ţi-am făcut cunoscut, împlineşte toate poruncile ce ţi-am dat şi foloseşte toate mijloacele de sfinţire pe care le-am statornicit pentru mântuirea ta. 
Şi de-atunci, călugărul acela duse o viaţă intru totul plăcută lui Dumnezeu. 

Tradiții și superstiții

*Tradiția spune că în ziua de 29 august în memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.  

*Totoodată, în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei.

*La sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se dau de pomană bucate pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.

*În unele zone ale țării, această sărbătoare este prilej de întâlnire pentru femei. Aceste se adună și petrec fără bărbații lor, fiindcă în această zi se cred superioare acestora.

* În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curăți pe cei care au săvârșit păcate grave.

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI