Jens Stoltenberg, șef la NATO încă un an – Toate țările Alianței îi cer să rămână secretar general până în 2024

Cerere excepțională pentru rămânerea lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO pentru încă un an. Toate cele 31 de țări membre îi solicită să accepte propunerea, deși actualul secretar general a anunțat că nu-și dorește o nouă prelungire a mandatului.

Actualul secretar general al NATO – Jens Stoltenberg este pus în fața unei decizii grele. Toate cele 31 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice îi cer să rămână încă un an la conducere, scrie publicația norvegiană Verdens Gang.

Stoltenberg nu a anunțat încă dacă a fost de acord oficial cu prelungirea mandatului său în fruntea NATO, după expirarea acestuia de la 1 octombrie acest an. Contractul său cu NATO expiră la 1 octombrie a acestui an.

O decizie oficială legată de prelungirea suplimentară cu un an este așteptată în următoarele zile, susțin trei surse diplomatice citate de publicația norvegiană VG.

La sediul NATO de la Bruxelles, se așteaptă ca o confirmare din partea lui Stoltenberg să vină înaintea summitului Alianței din 11 și 12 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius. Potrivit surselor VG, cel mai probabil acesta va accepta cel mai probabil să rămână secretar general al NATO până în vara lui 2024.

Stoltenberg: Nu caut o prelungire a mandatului NATO

Cel mai recent anunț a fost făcut de Stoltenberg chiar marți seară, la o conferință de presă la Haga, despre un răspuns legat de o confirmare a continuării mandatului în fruntea NATO.

„Mi-am clarificat poziţia de multe ori. Nu mai am nimic de adăugat. Nu caut o prelungire, ceea ce am spus de mai multe ori în trecut”, a răspuns el întrebării puse de radioteleviziunea norvegiană NRK, transmite .

Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de trei ori, iar acesta a anunțat deja, în mai multe rânduri, că va demisiona în septembrie, după cei nouă ani în funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Norvegianul Jens Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, a fost numit în funcția de secretar general al NATO la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de 4 ani. Acesta a efectuat deja două mandate, iar postul i-a fost prelungit până la data de 30 septembrie 2023. 

Care sunt posibilii candidați la șefia NATO

Jens Stoltenberg este singurul candidat pe care țările NATO îl aveau în considerare săptămâna trecută, potrivit publicației VG, astfel că presiunea crește pentu un răspuns afirmativ la cererea de a continua ca secretar general până în vara anului 2024.

Potrivit radioteleviziunii publice norvegiene NRK şi cotidianului Dagens Naeringsliv (DN), care citează surse anonime, Jens Stoltenberg ar urma să rămână în funcţie până la Summitul de la Washington din 2024, aniversar, ce va marca 75 de ani de la constituirea NATO. Favorită la Alianței este şefa Guvernului danez Mette Fredriksen ar avea mari şanse să preia ştpentu preluarea șefiei tenberg anul viitor, precizează publicaţia norvegiană.

Varianta cu Ben Wallace în fruntea NATO care a fost vehiculată odată cu anunțul schimbării lui Stoltenberg de la începutul acestui an a fost respinsă din nou chiar de ministrul apărării britanic. Wallace a declarat că exclude categoric posibilitatea de a deveni șeful NATO.

„Acest lucru nu se va întâmpla. Există ”o mulţime de probleme nerezolvate în NATO”, a declarat Ben Wallace într-un interviu pentru The Economist acordat săptămâna trecută.

Ministrul britanic a menționat însă că SUA doresc ca Stoltenberg să rămână în fruntea NATO și după 30 septembrie, când îi expiră actuala prelungire a mandatului.

Sursa: Realitatea de Diaspora

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI