Comunicat al Consiliului de Onoare al Clubului de Presă – Situația Caselor de Presă cu probleme

Întrunit astăzi, Consiliul de Onoare a dezbătut situația la zi a membrilor Clubului, jurnaliști și case de presă, informează Clubul de Presă

Întrunit astăzi, Consiliul de Onoare a avut mai multe puncte importante pe ordinea de zi:

În primul rând, a stabilit modalitățile de creare a unei platforme comune de știri și articole. Fidel principiului că „împreună suntem mai puternici”, platforma se dorește a fi o voce a membrilor și o reacție la probleme cu care se confruntă presa din România. De asemenea, jurnaliștii membri ai Clubului, dar care nu sunt arondați vreunei case de presă, vor putea publica în regim de tip freelance în acest spațiu online. Activitatea aceasta va fi monetizată de algoritmii IT universali și agențiile acreditate în beneficiul ziariștilor și a caselor de presă contributoare din punct de vedere editorial funcție de pondere și audiență. Acest subiect va face obiectul unui comunicat ulterior.

De asemenea, a fost dezbătută, în detaliu, situația la zi a membrilor Clubului, jurnaliști și case de presă. În ceea ce-i privește pe jurnaliști, politica stabilită de către Consiliul de Onoare este lipsită de orice fel de echivoc. Orice ziarist din România se poate înscrie, va face parte din Clubul de Presă, va putea participa la adoptarea celor mai importante măsuri, va fi apărat de grupul de avocați arondați și va beneficia de toate avantajele oferite de această organizație, inclusiv de posibilitatea de a fi premiat la sfârșitul anului.

Situația Caselor de Presă cu probleme

Situația se schimbă din perspectiva caselor de presă. Pot fi membre ale Clubului numai casele de presă în interiorul cărora nu există dispute legate de acționariat sau de persoanele care au dreptul de decizie. Deși a fost solicitat în acest sens de către două trusturi, Clubul de Presă refuză să ia act de documentele care i-au fost transmise (nedorind sa se substituie in vreun fel unei instanțe) și nu se va implica sub nicio formă în disputele interne care au loc. În schimb, îi vom primi cu plăcere în rândul membrilor atunci când se vor lua decizii care nu vor fi contestate în acest sens la nivelul respectivelor trusturi de presă.

Sorin Roșca Stănescu: „Consiliul de Onoare regretă faptul că, în primul său comunicat, după Convenția Națională, grație entuziasmului general, pe lista membrilor au fost incluse trusturi în care există dispute legate de acționariat și de dreptul la decizie. Întrucât algoritmul de înscriere de pe site-ul Clubului (clubuldepresa.ro) a fost mult mai permisiv la data constituirii, acționarii caselor de presă au înscris entitățile cu ceea ce noi am considerat a fi bună credință față de un demers atât de important. Astfel, au fost incluse în rândul caselor de presă membre Evenimentul Zilei, dar și B1 TV. Constatăm acum că doar de o parte a acționariatului și nu în consens.“

În ceea ce privește România TV, de la acest post de televiziune s-au înscris mai mulți jurnaliști, iar într-o discuție anterioara între patronatul postului și conducerea Clubului s-a menționat și faptul că stația respectiva ar urma ca la o dată ulterioară să devină membră a asociației profesionale. Ne mâhnește faptul că nici în privința acestei entități media nu există consens la nivelul conducerii interne față de intențiile patronatului. Suntem, însă, deschiși în orice moment să primim în Club și România TV așa cum jurnaliștii acestui post tv fac deja parte din organizația noastră.

Facem, de asemenea, precizarea că Răzvan Dumitrescu, vedeta Antenei 3 CNN, s-a înscris în Clubul de Presă în calitate de jurnalist, fără a angaja sub nicio formă trustul Antenelor. Rămâne la latitudinea jurnaliștilor de aici să se înscrie sau nu în rândul membrilor Clubului de Presă, ca și a trustului în sine.

De asemenea, s-a mai decis ca un membru al Clubului de Presă poate face parte și din altă sau din alte organizații ale jurnaliștilor, la fel cum Clubul de Presă este decis să încheie parteneriate și să colaboreze cu alte organizații de presă care funcționează în România.

Ținem cont de toate criticile care ni s-au adus sau ne vor fi aduse în viitor, dar dezavuăm orice campanie desfășurată împotriva Clubului de Presă și care este determinată în vreun fel de interese ale unor partide politice, ale unor servicii secrete, ale unor rezerviști ai acestora, într-un cuvânt, ale statului subteran. Clubul de Presă nu se angajează în dispute cu asemenea personaje manipulate. În schimb, fiecare membru al Clubului și, firește, al Consiliului de Onoare are dreptul să reacționeze așa cum crede de cuviință.

În concluzie, casele de presă în care Consiliul de Onoare a constatat ca exista disensiuni nu se vor mai regăsi pe lista membrelor Clubului de Presă până la definitivarea litigiilor interne, reafirmând că asociația noastră nu dorește să se implice în vreun fel în chestiunile interne ale companiilor de presă, iar în viitor vom fi foarte atenți la acest fapt în privința noilor cereri de înscriere, evitând astfel de probleme, care să ne deturneze de la scopul nostru principal, anume interesele comune ale jurnaliștilor și caselor de presa în societatea românească.

În final, suntem în măsură să anunțăm că în această săptămână va avea loc următoarea întrunire a Consiliului de Onoare, care va lua în discuție modalitatea în care își vor desfășura activitatea grupul avocaților benevoli și grupul sponsorilor.

Lista Caselor de Presă înscrise în Clubul de Presă

Iată lista Caselor de Presă care fac parte în acest moment din Clubul de Presă:

Academia Cațavencu
agentiamedia.ro
Albaiulianul
Arena Vâlceană
Atomic TV
ASPES
Bebelu
BIT TV
BZI
Casa Mea
Cetățeanul.net
Clujlive.ro
Controverse Tg. Mureș
Correctnews.ro
Cuvântul Liber
Dâmbovița News
Dezvaluiri.ro
Dobrogeanews.ro
Eveniment Vâlcean
Etno TV
Gazeta Brașovului
Gazeta de Cluj
Gold FM
Gorjeanul
Impact în Gorj
Indiscret în Oltenia
Informația de Severin
Informația de Teleorman
Iubim Brasovul
Jurnalul de Argeș
Jurnalul de Iasi
Jurnal Giurgiuvean
Lumea Banilor
Lumea Infrastructurii
Lumea Justiției
Media Călărași
Monitorul de Suceava
necenzurat.ro
neurococi.ro
Open TV
Pro Brăila
Pro Gorj
Puterea.ro
Radio Buzz FM Buzău
Radio Fix 99,8 FM
Radio Sport Total FM
România Liberă
Realitatea PLUS
Realitatea Financiară
RepublicaTV
Revista AutoTehnica
RTS MEDIA TRUST
SC DUNAV MEDIA SRL
Solid News
Stirirapide.net
Știrile Maramureș
Taraf TV
Tomis News
Tribune
TV SUD
TVF Oltenia
Valahia Giurgiu
Ziua News
Ziua de Vest

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI