Andrei Caramitru: PNL ar prefera să comaseze alegerile ca să ia un scor mai mare la parlamentare

PNL ar prefera să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare ca să ia un scor mai mare la parlamentare, a declarat Andrei Caramitru, miercuri, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Andrei Caramitru, pe B1 TV, despre posibilitatea de a fi comasate alegerile

Întrebat despre acest scenariu, Andrei Caramitru a spus: „Vă spun sincer, cred că e o temă care nu deranjează sau isterizează populația acum, ieșim de mai multe ori să votăm, e OK, mergem de mai puține ori, tot aia e. Cred că e o problemă internă a partidelor, vă spun sincer, pentru că partidele funcționează un piculeț diferit”.

„Dacă ne uităm, de exemplu, la PSD, ei au niște primari care sunt foarte implicați, mulți pe la sate, care pot să adune vot cu vot, vot cu vot, și le convine diluarea asta, adică să fie mai multe runde de scrutin, pentru că în anumite tipuri de scrutin, totuși, primarii lor se implică mai mult. PNL, mai puțin, și atunci ar prefera să le comaseze ca să ia un scor mai mare la parlamentare, deci cam asta este, cred, tema fundamentală. Cred că de acolo a pornit tema, nu de la o isterie a populației”, a adăugat Andrei Caramitru.

Întrebat despre sistemul de desfășurare a alegerilor într-un singur tur, el a explicat: „Asta cu lipsa de două tururi e o mare porcărie, vă spun sincer, pentru că asta e o treabă prin care favorizezi primarii în funcție și diminuezi democrație, aici sunt perfect de acord cu oricine critică situația asta pentru că nu e normal. Oriunde în lumea asta se votează în două tururi tocmai în ideea să fie peste jumate din cei care s-au dus la vot care l-au vrut pe domnul X, Y, Z, din ce partid o fi vrut comunitatea aia, să fie acolo”.

„Acum noi avem o situație în care ajung să fie 15-20 de candidați pentru primărie, mulți puși așa, ca niște iepurași, în stânga-dreapta, să mai fure 2% – 3% și să iasă calculul la sfârșit. Nu mai iese nimeni la vot (…). Cu 10% din populația unui oraș sau comună, sau ce o fi, ajungi să fii primar, păi ce fel de primar ești tu, când 90% nu te-au vrut acolo?”, a continuat Andrei Caramitru.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI