Gabi Bartic, CEO BRIO: Presiunea pe care societatea o pune pe copii pentru examene şi pentru note ar trebui la un moment dat să se termine

Gabi Bartic, CEO BRIO, a afirmat că presiunea pe care societatea o pune pe copii pentru examene şi pentru note ar trebui la un moment dat să se termine, precizând că ar trebui schimbat felul în care copiii sunt examinaţi şi felul în care ne raportăm la notele lor.

Gabi Bartic a fost întrebată, luni, la Prima News, dacă sunt relevante rezultatele obţinute de elevi la simulările examenelor naţionale. 

“Sunt relevante pentru felul în care este copilul atunci , inclusiv faptul că ei au un semieşec acum înseamnă că ei nu sunt pregătiţi pentru examen. Nu are legătură neapărat cu felul în care ei ştiu materia, ci şi cu felul în care ştiu să se raporteze la un examen şi cu felul în care profesorii şi părinţii îi pregătesc pentru tipul ăsta de întâmplare care este o simulare şi după aia un examen naţional, cu ceva miză pentru copii. Presiunea pe care societatea o pune pe copii pentru examene şi pentru note ar trebui la un moment dat să se termine pentru că, de fapt, toată presiunea nu este pe ştiinţa copilului. Părinţii nu îi spun copilului niciodată ”trebuie să ştii foarte mult”, îi spun ”trebuie să iei notă mare la examen”, ”învaţă ce îţi trebuie pentru examen”. 

Presiunea pe notă, pe rezultat, pe clasament ar trebui să dispară complet din şcoala românească. Dar pentru asta ar trebui să se schimbe felul în care copiii sunt examinaţi, felul în care noi, societatea, ne raportăm la notele copiilor şi la rezultatele şcolare ale copiilor. Ar trebui să nu fie prima întrebare pe care o punem la o masă unui copil şi ce note iei la şcoală. Ar trebui să schimbă focusul dinspre presiune pe rezultat pe presiune pe cunoştinţe şi cum se simte copilul la şcoală”, a afirmat Gabi Bartic. 

Ea a menţionat că notele pe care elevii le obţin la examene sunt în egală măsură şi ale profesorilor. 

“Ne indignăm legat de tot felul de procente. Niciodată în sistemul românesc de educaţie, cel puţin de după decembrie 89, nu s-au folosit datele generate de sistem. Nu le folosim pentru a lua decizii, pentru a ne sprijini nişte decizii pe date pentru a interveni acolo unde se poate interveni. Nici măcar bonusurile de Paşte nu le dau fără să am nişte date în spate, fără să îmi fundamentez decizia pe un set de date pe care le analizez şi rezultă o decizie. În sistemul românesc de educaţie avem nişte date care generează nişte indignări cum sunt aceste simulări, rezultatele la evaluările naţionale şi apoi din trei în trei ani rezultate PISA şi ce or mai fi, după care stăm şi stăm până la următorul ciclu de date şi următorul set de date pe care îl primim din nou cu indignare şi din nou nu facem nimic pentru ele. Nu predăm cum se examinează, copiii nu sunt pregătiţi pentru a trata examenul aşa cum trebuie el tratat, ca pe o etapă şi nu ca pe un hotar peste care dacă nu treci se întâmplă ceva. Câtă vreme nu schimbăm în predare, în felul în care profesorii flutură acest examen ca fiind bau-bau în faţa copiilor, câtă vreme profesorii nu vor să schimbe nimic în abordarea copiilor o să ne tot indignăm că copiii iau notele alea. Notele alea sunt ale copiilor în egală măsură cu ale profesorilor”, a mai declarat Gabi Bartic.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI