Kremlinul spune că obiectivele sale în Ucraina pot fi atinse doar prin forţă militară

Kremlinul a declarat marţi că obiectivele Rusiei în Ucraina nu pot fi atinse decât prin forţă militară şi a dat vina pentru asta pe „poziţia Kievului”, au relatat agenţiile de presă ruse, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. 

„Trebuie să ne atingem obiectivele. În acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, din cauza poziţiei actuale a regimului de la Kiev”, a declarat Peskov. 

Moscova acuză Kievul pentru eşecul discuţiilor privind o încetare a focului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că va lua în considerare un acord de pace doar după ce trupele ruseşti vor părăsi teritoriul ucrainean. De asemenea, Zelenski a emis un decret prin care interzice orice negocieri de pace cât timp la Kremlin se află Vladimir Putin. 

În acelaşi timp, după ce iniţial a prezentat agresiunea sa din Ucraina drept o „operaţiune miitară specială” destinată protejării vorbitorilor de limbă rusă de un regim „nazist”, Vladimir Putin a declarat luna trecută că intervenţia în Ucraina va continua, întrucât Rusia luptă acolo cu SUA şi NATO, care îi ameninţă existenţa ca stat. 

Pe de altă parte, rugat de TASS să comenteze declaraţiile premierului italian Giorgia Meloni, care a afirmat că Vaticanul este cel mai potrivit loc pentru a negocia o soluţie de pace în Ucraina, Peskov a spus: 

 „Ştim că multe state şi-au oferit medierea pentru a rezolva acest conflict, am auzit astfel de declaraţii inclusiv de la Vatican. Apreciem eforturile acestor ţări care vor să ducă acest conflict către o rezolvare paşnică, dar, din nou, acest lucru nu este încă posibil. Deocamdată, acest conflict este rezolvat pe cale militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

Papa Francisc, care înainte de conflictul din Ucraina s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin, a fost întrebat întrebat într-un interviu recent ce i-ar spune astăzi liderului rus, dacă s-ar întâlni cu el.  

„Aş vorbi cu el la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om educat. M-am oferit să merg la el. În a doua zi a războiului m-am dus la Ambasada rusă de la Sfântul Scaun pentru a spune că sunt dispus să merg la Moscova, dacă Putin îmi oferă o fereastră de negociere. Lavrov mi-a scris spunându-mi: Bine, vă mulţumesc foarte mult, dar acum nu este momentul”, a povestit Papa. 

„Ştiu că Putin a auzit acest lucru, ştie că sunt disponibil Papa Francisc”, a adăugat suveranul pontif. 

Anterior, în decembrie 2022, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a declarat, ca răspuns la o întrebare a unui corespondent TASS, că Sfântul Scaun este dispus să fie locul de desfăşurare a discuţiilor privind o soluţie de pace în Ucraina. În acelaşi timp, el şi-a exprimat opinia că dialogul ar trebui să înceapă fără condiţii prealabile, menţionează TASS. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI