Lovitură totală pentru Vladimir Putin! Rusia are un deficit bugetar record în 2022: al doilea cel mai mare de la destrămarea URSS

Deficitul bugetar al Rusiei a crescut la un nivel record în decembrie, în condițiile în care veniturile au scăzut din cauza plafonului de preţ impus de Occident exporturilor de petrol și a exploziei cheltuielilor de război. 

Decalajul fiscal a atins un record de 3.900 miliarde de ruble (56 de miliarde de dolari) luna trecută, conform calculelor Bloomberg bazate pe datele preliminare publicate marți de guvernul rus. Acest lucru a adus deficitul pe întregul an la aproximativ 3300 miliarde de ruble (47 de miliarde de dolari), inversând un excedent în restul celor 11 luni ale anului. În septembrie, preşedintele Vladimir Putin previziona un surplus de aproape 500 de miliarde de ruble. 

Potrivit The New York Times, acesta este al doilea cel mai mare deficit de la destrămarea URSS. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, autorităţile de la Moscova aveau ca obiectiv obţinerea unui excedent bugetar de 1% din PIB în 2022. 

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a confirmat ulterior la o ședință de guvern datele pentru întregul an, despre care el a spus că se ridică la 2,3% din produsul intern brut. „Acești indicatori nu sunt răi”, a spus premierul Mihail Mișustin după raportul scurt prezentat de Siluanov. Niciun oficial nu a menționat războiul. Ministrul Finanţelor a admis luna trecută că plafonarea de către Occident a preţului petrolului rusesc la 60 de dolari ar putea adânci deficitul bugetar al Rusiei în 2023. 

Cât va pierde Rusia dacă preţul petrolului rămâne ca cel din decembrie 

The Economist: Rusia riscă să ajungă un stat neguvernabil şi plin de haos 

Economia Rusiei intră în recesiune, după un început de an promiţător. PIB-ul ţării a scăzut cu patru procente în al treilea trimestru 

În ultimele luni, Rusia a fost forţată să retragă bani din la fondul de rezervă şi să se împrumute semnificativ pe plan intern deoarece alocă mai multe fonduri către sectorul de securitate şi apărare. Guvernul rus nu a publicat o defalcare detaliată a cheltuielilor din 2022, dar se presupune că cea mai mare parte a creșterii poate fi atribuită cheltuielilor militare. 

Datele preliminare au arătat o creştere a cheltuielilor anuale cu mai mult de o treime în comparație cu previziunile de dinainte de război. Cheltuielile guvernamentale din Rusia sunt sezoniere, cu vârfuri mari care apar adesea la sfârșitul anului, mărind deficitul, potrivit Bloomberg.  

Banii din exporturile de petrol, gaze și alte mărfuri la preţuri mari în prima jumătate a anului 2022 au contribuit la compensarea creșterii cheltuielilor, dar această tendință se schimbă acum. Prețul petrolului rusesc s-a prăbușit după ce ţările G7 au impus un plafon menit să frâneze câștigurile Kremlinului. Guvernul a început deja să reducă sau să amâne cheltuielile non-război și discută despre taxe mai mari pentru unele compani pentru a acoperi deficitul. 

În ciuda presiunilor, poziția fiscală a Rusiei rămâne puternică, datorită anilor de politici stricte până la invadarea Ucrainei. Deficitul din 2023 este prognozat la 2% din produsul intern brut, în linii mari la fel ca cel din 2022. Dar prognoza valutară se bazează pe un preț al petrolului de 70 de dolari pe baril, cu aproximativ 20 de dolari peste preţul din decembrie. 

Dacă prețurile țițeiului rusesc rămân la nivelul din decembrie, veniturile vor scădea cu aproximativ 2400 miliarde de ruble, adică 1,6% din PIB, sub ținta pentru acest an, potrivit lui Alexander Isakov, economist la Bloomberg. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI