Experții prezic moartea a 90.000 de europeni pe an până în 2100, din cauza caniculei

Agenția Europeană de Mediu avertizează că viața a 90.000 de europeni este pusă în pericol de caniculă până în 2100, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire a crizei climatice care distruge planeta, potrivit digi24.ro.

„În lipsa unor măsuri de adaptare, şi în condiţiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculelor”, a specificat AEM.

„Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an”, a mai adăugat agenția, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între anii 1980 şi 2020, aproximativ 129.000 de europeni au decedat din cauza căldurii, conform cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Europenii sunt mai vulnerabili la temperaturile ridicate datorită combinaţiei dintre episoadele caniculare mai frecvente, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea urbanizării, mai ales în sudul continentului, scrie agenţia europeană.

„Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluţii, inclusiv planuri de acţiune eficace pentru căldură, ecologizarea oraşelor, proiectarea şi construirea de clădiri adecvate şi adaptarea orarelor şi condiţiilor de lucru”, este explicat în raport, cum o mare parte din decesele cauzate de căldură pot fi evitate în Europa.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI