Johnny Depp şi Jeff Beck îl atacă în justiţie pe profesorul care îi acuză de plagiat

Actorul Johnny Depp şi chitaristul englez Jeff Beck, acuzaţi de plagiat de către profesorul universitar Bruce Jackson, răspund cu acţiuni în justiţie. După cum a relatat revista Rolling Stone, cei doi artişti îl atacă pe Jackson, pretinzând daune, rambursarea costurilor legale şi o declaraţie în care afirmă că nu au încălcat drepturile de autor.

Disputa se referă la o melodie de pe albumul comun al lui Johnny Depp şi Jeff Beck, „18”, lansat în iulie. În august, Bruce Jackson declara aceleiaşi reviste asemănarea dintre textul melodiei „Sad Motherfuckin’ Parade” şi cel al lui „Hobo Ben”, o poezie prezentă în colecţia sa „Get Your Ass in the Water and Swim Like Me”, publicată în 1974.

„Public chestii de 50 de ani şi este prima dată când cineva îşi însuşeşte versurile, punându-şi propriul nume pe ele”, a spus el, menţionând că doar Johnny Depp şi Jeff Beck apar ca autori. 

La acea vreme, Bruce Jackson nu a intentat un proces, iar un purtător de cuvânt al albumului „18” a declarat pentru Rolling Stone că cei doi artişti iau în considerare cererea şi că „se vor adăuga noi credite (…) dacă s-ar părea potrivit”. De atunci, duo-ul a trecut la ofensivă.

Ei susţin că Bruce Jackson nu este autorul lui „Hobo Ben”. Este o poezie a lui Slim Wilson, un condamnat şi cunoscut cu Bruce Jackson, care l-a înregistrat recitând această poezie înainte de a o transcrie. Profesorul a precizat pentru  Rolling Stone că a împărţit întotdeauna câştigurile cu colaboratorii săi. Dar „Hobo Ben” aparţine tradiţiei orale, iar Slim Wilson declarase însuşi că tatăl său l-a învăţat această poezie.

Astfel, Johnny Depp şi Jeff Beck susţin că Bruce Jackson „nu deţine niciun drept asupra versurilor” din „Hobo Ben” şi că publicarea acestui poem în cartea sa şi înregistrările rezultate nu-i dau niciun drept asupra acestor cuvinte”. 

Ei asigură că „Sad Motherfuckin’ Parade” este „o creaţie de autor şi originală”, recunoscând că „unele elemente duc cu gândul la versurile din Hobo Ben”. 

„Cei doi dau dovadă de ipocrizie profundă”, spun avocaţii (şi copiii) lui Bruce Jackson, Rachel şi Michael Jackson. „Pe de o parte, ei susţin că profesorul Jackson nu poate avea drepturi asupra piesei „Sad Motherfuckin’ Parade” deoarece este o (…) poezie cu origini incerte, transmisă liber în cadrul comunităţii afro-americane (…) şi, pe de altă parte, au revendicat de mai multe ori drepturile pentru acelaşi cântec – mai întâi pe versiunea digitală a lui „18”, apoi pe versiunea de vinil”. „Pentru mine, adaugă Bruce Jackson, este ca şi cum un hoţ l-a dat în judecată pe proprietarul unei case pentru că şi-a tăiat mâna în fereastra bucătăriei atunci când a pătruns prin efracţie”. 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI