Cât vor plăti bucureștenii la întreținere în această iarnă

Venirea sezonului rece bagă spaima în bucureșteni, care văd cum noile facturi au luat-o razna de la o lună la alta. După ce, la finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare, întreținerea în Capitală va atinge un nivel de filmele SF. 

După 11 ani în care gigacaloria a fost menținută la același nivel – 137 de lei fără TVA -, acum a ajuns să coste 330 de lei fără TVA. 

Pe baza datelor din trecut și a informațiilor obținute de la oameni din sistem, economica.net a făcut câteva calcule din care rezultă că dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze. 

La sumele menționate, se adaugă restul cheltuielilor de plată la întreținere. 

Astfel, în ianuarie, luată ca fiind cea mai friguroasă din an, calculele arată astfel: 

un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei. 

un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total, costul pentru energia termică va fi de 305 de lei. 

un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total, la un preț facturat al gigacalorieii de 346,5 lei (cu TVA inclus) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei. 

garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI