Ministrul Sănătății, despre răspândirea variolei maimuței: Să se evite relațiile intime ‘întâmplătoare’ cu persoane necunoscute

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis într-o conferință de presă că pentru a evita contactarea variolei maimuței, recomandarea este să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute şi dacă există o expunere în acest sens contactului cu o persoana respectivă să se adreseze unui serviciu de boli infecţioase.

Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre variola maimuţei, dacă bărbaţii sunt mai sensibili, având în vedere că până în prezent cele trei cazuri diagnosticate în România sunt la bărbaţi.

“Nu este vorba despre o sensibilitate, este vorba despre mai degrabă despre un comportament la risc. Comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul ăsta se poate întâmpla oricui dacă nu îşi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute şi dacă există o expunere în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci sigur că este bine persoana respectivă să se adreseze unui serviciu de boli infecţioase”, a explicat Rafila.

El a mai fost întrebat dacă există o legătură între cele trei persoane diagnosticate cu variola maimuţei.

“Nu aş vrea să fac astfel de speculaţii cât timp noi nu avem niciun fel de informaţie în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfăşurare, dar pentru că aceste anchete epidemiologice se bazează pe declaraţiilor persoanelor infectate, viteza lor de finalizare a acestor anchete câteodată nu este foarte mare. (…) Este dreptul fiecărei persoane în ceea ce priveşte viaţa personală, atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora”, a menţionat Rafila.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI