Emmanuel Macron a depus jurământul de învestire pentru al doilea mandat de președinte al Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a depus, sâmbătă, jurământul de învestire pentru noul său mandat.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii sobre, dar pline de simbolism, la Palatul Elysee, cu câteva zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al său.

Şeful statului a rostit un discurs în faţa a aproximativ 450 de personalităţi, printre care familia sa, membrii guvernului, prim-ministrul în funcţie și liderii celor două camere ale Parlamentului.

La eveniment au participat şi predecesorii săi, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, precum şi fostul său prim-ministru, Eduard Philippe.

După ce preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, i-a confirmat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 24 aprilie, în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu 58,55% din voturi, Macron a cerut în discursul său să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.

„Sunt conștient de gravitatea vremurilor, de întoarcerea războiului în Europa și de pandemie, chiar și de urgența ecologică și de vremurile de criză cu care lumea și țara noastră se confruntă acum, cu o asemenea conjuncție de provocări.

Poporul francez a ales un proiect clar și explicit pentru viitor, un proiect republican și european, un proiect de independență, de progres științific, social și ecologic.

În cele mai dificile vremuri, Franța dezvăluie ce e mai bun din ea însăși. În aceste momente în care secolul se transformă, trebuie să trasăm împreună o cale și să arătăm că urmăm această cale.

Convingerile mele sunt clare. Trebuie să avem curajul să privim realitatea în față pentru a ne concretiza mai bine idealurile. Să fim credincioși valorilor de libertate, egalitate, fraternitate și secularism, care ne-au făcut mândri încă din 2019 și pe care le-am ales împreună pe 24 aprilie”, a declarat Emmanuel Macron.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI