Alertă în România! S-a înregistrat primul caz de hepatită cu debut brusc la un copil

În ultima perioadă, au crescut cazurile de hepatită cu debut brusc la copii. Inițial, acestea au fost detectate în Marea Britanie, însă au fost descoperite și în alte țări europene și SUA. De la începutul acestui an, specialiștii investighează peste 100 de cazuri de hepatită cu debut brusc.

Se pare că și în România a fost înregistrat un astfel de caz, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Boala afectează copiii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani.

17 copii au avut nevoie de transplant de ficat

Conform OMS, până în prezent, hepatita cu debut brusc a provocat decesul unui singur copil, însă alți 17 (10%) au avut nevoie de transplant de ficat.

 „Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită, care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în desfășurare pentru agentul cauzal”, a mai spus OMS.

Până pe 21 aprilie 2022 au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 12 țări.

Ce simptome prezintă copiii

Printre simptomele bolii se numără inflamația ficatului, simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături. Analizele de laborator au indicat niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L).

Adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri, iar din numărul de cazuri cu informații despre testarea moleculară, 18 au fost identificate ca tip F 41. SARS-CoV-2 a fost identificat în 20 de cazuri dintre cele care au fost testate. În plus, 19 au fost detectați cu o co-infecție SARS-CoV-2 și adenovirus.

Cum arată situația pe țări:

-Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit): 114 cazuri

– Spania: 13 cazuri

-Israel: 12 cazuri

-SUA: 9 cazuri

-Danemarca: 6 cazuri

-Irlanda: 5 cazuri

-Țările de Jos: 4 cazuri

-Italia: 4 cazuri

-Norvegia: 2 cazuri

-Franța: 2 cazuri

-România: 1 caz

-Belgia: 1 caz

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI