Financial Times: Rusia ar putea fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Care ar fi condiția

Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, însă acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă renunță la NATO și rămâne nealiată militar. Afirmațiile ar fi fost făcute pentru Financial Times, de către patru persoane care sunt apropiate discuțiilor dintre cele două tabere.

Moscova și Kievul iau în calcul un armistițiu, ce ar urma să fie parte a unui acord care ar presupune ca Ucraina să renunțe la demersurile sale de aderare la NATO, în schimbul unor garanții de securitate, dar și la varianta de aderare la Uniunea Europeană. Informațiile au fost transmise Financial Times, sub protecția anonimatului.

Cele patru surse care au vorbit pentru Financial Times spun că actualul proiect pentru un acord între cele două țări nu mai conțin niciuna dintre dorințele Rusiei de la începutul negocierilor: denazificarea, demilitarizarea și oficializarea limbii ruse în Ucraina.

Rusia ar fi dispusă să facă o serie de concesii, în condițiile în care ofensiva ei în Ucraina, inițiată acum mai bine de o lună s-a blocat din cauza mai multor aspecte, mai precizează sursa citată mai sus. Totuși, ziarul britanic precizează faptul că Ucraina și partenerii Occidentali rămân sceptici cu privire la intențiile lui Vladimir Putin.

Ucraina ar fi îngrijorată de faptul că Rusia își schimbă poziția în fiecare zi, atât cu privire la „demilitarizarea Kievului”, cât și la presiunea militară.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat faptul că Rusia nu dorește să vorbească momentan despre eventuale progrese, pentru că astfel ar putea dăuna procesului de negociere.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI