Vasile Dîncu a anunțat cine sunt românii care vor merge la război în caz că va fi nevoie

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că, în cazul unui război pe teritoriul României, la lupte vor participa doar persoanele car au stagiul militar, „nu toate persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani”. De asemenea, el a spus că „în niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu”

„Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, a spus Dîncu, la Digi24.

„Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii… Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a spus ministrul.

Mai mult, în cazul unui potențial război pe teritoriul României, la lupte nu vor participa toate persoanele cu vârste în 18 șo 60 de ani.

„Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizezi în armată”, a explicat el.

În acest context, ministrul Vasile Dîncu a spus că legile din domeniul apărării nu sunt actualizate, unele fiind în vigoare de dinainte ca România să adere la NATO, motiv pentru care acestea ar trebui schimbate.

„CSAT a stabilit că vom face un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu prin ordonanță. Vor ajunge în dezbaterea coaliției, le vom trimite la Parlament și acolo se va discuta. Așa este normal, este un pachet foarte important pentru România”, a spus el.

Pachetul conține 3 legi – legea privind managementul situației de criză, legea privind cibersecurity și modificări la legea apărării, care include și mobilizarea populației și a economiei”, a explicat Dîncu.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI