Ministerul Justiţiei discută cu Banca Mondială finanţarea construcţiei Cartierului pentru Justiţie şi digitalizarea sistemului judiciar

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire de lucru cu Gallina A.Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Europa şi Asia Centrală despre finanţarea construcţiei Cartierului pentru Justiţie şi digitalizarea sistemului judiciar.

”Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, alături de Secretarul de Stat Bogdan Ilea şi o echipă de experţi din cadrul ministerului, a avut, joi, 10 martie 2022, o întâlnire de lucru cu Gallina A.Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Europa şi Asia Centrală, şi echipa de experţi care a însoţit-o la Bucureşti, precum şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale în România, inclusiv în structurile de conducere ale acesteia”, a transmis, vineri, Ministerul Justiţiei.  

Sursa citată a precizat că discuţiile au vizat asigurarea finanţării construcţiei Cartierului pentru Justiţie şi digitalizarea sistemului judiciar, de la nivel de concept, asistenţă tehnică, elaborarea şi implementarea întregului proiect.  

”Ambele proiecte vor avea un impact pozitiv radical asupra intereselor cetăţenilor justiţiabili prin eficientizarea funcţionării sistemului judiciar, scăderea costurilor, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor de procesare a informaţiilor şi documentelor şi, implicit, asupra creşterii calităţii actului de Justiţie. Cu această ocazie, au fost trecute în revistă actualele programe şi proiecte aflate în derulare pentru sistemul judiciar, respectiv: i) acordul de împrumut rambursabil pentru pregătirea proiectului „Cartierul pentru Justiţie” la faza Studiu de fezabilitate (mai 2023), ii) acordul pentru finanţarea proiectului „Îmbunătăţirea Serviciilor Judiciare” (decembrie 2023) şi iii) acordul de servicii de consultanţă rambursabile (RAS) privind Analiza funcţională a sistemului judiciar din România (februarie 2023) finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020”, a mai precizat instituţia.  

În cadrul întâlnirii, au fost discutate aspecte concrete ale proiectelor, Ministrul Justiţiei solicitând atât echipei ministerului, cât şi reprezentanţilor Băncii Mondiale căutarea de soluţii pentru a urgenta termenele de realizare ale componentelor proiectelor. 

”De asemenea, având în vedere că actualele programe expiră în anul 2023, au fost iniţiate discuţiile pentru o nouă intervenţie dedicată transformării digitale a sistemului judiciar, în contextul mai larg al viitorului program „Cartierul pentru Justiţie”. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a salutat cooperarea celor două părţi pentru „transformarea digitală cât mai rapidă a sistemului judiciar”, apreciind că trebuie accelerate demersurile de implementare într-un orizont de timp cât mai scurt. Totodată, ministrul Justiţiei a menţionat importanţa consultării şi colaborării în realizarea proiectului digitalizării sistemului judiciar şi cu Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenţei Justiţiei, în linie cu politica de principiu a Ministerului Justiţiei de a se consulta permanent cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti”, a mai transmis ministerul.  

De asemenea, ministrul Justiţiei a susţinut necesitatea asigurării complementarităţii cu demersurile Guvernului României de promovare a digitalizării la nivelul întregii administraţii, precum şi corelarea cu aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI