Vești proaste! Pandemia de coronavirus nu se va termina în curând. Circulă o nouă variantă foarte periculoasă

Doctorul Emilian Popovici trage un semnal de alarmă cu privire la un val 6 al pandemiei. Vicepreședintele Societății de Epidemiologie aduce în discuție un aspect extrem de important, mai exact intrarea în circulație a unei variante rezistente la antivirale și anticorpi.

Subvarianta BA2 a tulpinii Omicron ar fi asemănătoare cu Delta, generând o formă gravă a bolii, dar fiind, în același timp, rezistentă la antivirale și anticorpi, după cum s-a precizat într-un studiu al cercetătorilor japonezi, potrivit Agerpres.

Doctorul Emilian Popovici a vorbit despre o noua varianta BA2 a Omicron, fiind o variantă mai agresivă, asemănătoare Delta și generând o formă gravă de boală.

 „Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător.

De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut.

Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a declarat doctorul Emilian Popovici, potrivit sursei citate mai sus.

Doctorul Emilian Popovici este sceptic în ceea ce privește finalul pandemiei de COVID-19 și susține că ar putea veni și un val 6, având în vedere noua varianta care a început deja să circule în rândul populației.

„Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2. Probabil că vor mai fi schimbări.

Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei şi se arată la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a mai explicat vicepreșesintele Societății de Epidemiologie.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI