O treime din testele care se fac în spitalele de pediatrie ies pozitive. Sunt în acest moment peste 800 de minori internați în spitale.
Chiar dacă cei mai mulți dintre ei nu fac forme grave de boală, pediatrii atenționeză că urmările infecției Covid în cazul celor mici pot fi extrem de grave.
„La copilul între 5 și 11 ani problema este cum se vindecă dupa boala acută. Si unii copii nu se vindecă bine. Rar, 1 din 1000 de pacienți confirmați în SUA fac faimosul sindrom inflamator multiplu care este o mare problemă pentru că poate să afecteze inima acelui copil și să o afecteze pe multă vreme.
Și al doilea lucru, există și copii care fac long covid și se manifestă exact ca la adult: neatenție, minte încețoșată, se vede în notele școlare că acel copil nu mai este el. Dureri de burtă cu vărsături, dar dureri rău, adică acești copii vin și spun că pe o scară de la 1 la 10 îl doare 10 plus, mă doare înfiorător.
Și nu în ultimul rând, un răspuns imun inadecvat foarte lung poate să aibă decont acolo unde este suntem mai slabi din punct de vedere genetic. Există dovezi indubitabile că în populațiile în care copiii au fost afectați de SARS COVD 2, tulpinile anterioare, a crescut incidența diabetului. Nu o spun eu, e la nivel global, e o observație generală”, a declarat medicul Mihai Craiu pentru ȘtirileProTv.ro.
Sursa: Mediafax