Gabriela Firea, atac la guvernarea liberală: România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei, decisă de guvernele trecute

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a criticat, luni, guvernarea liberală, în contextul crizei facturilor la energie electrică şi gazele naturale, ea precizând că România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei, decisă de guvernele trecute, iar dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situaţie limită.

PSD ia în calcul toate opţiunile posibile, de la revenirea temporară la preţuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii, anunţă ministrul.

”Azi facem pasul decisiv pentru prezentarea soluţiilor care să completeze măsurile anunţate de guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populaţie şi economie. Acestea vor fi prezentate şi discutate în Coaliţie, pentru ca apoi să poată fi preluate şi aplicate. Ideea esenţială este ca oamenii şi companiile să primească un sprijin real şi consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el”, a scris Gabriela Firea în postare.

Ea precizează că ”criza extraordinară care se profilează reclamă atitudini şi soluţii extraordinare, pe care nu ezităm să le luām”.

”Bulgărele facturilor mari ale energie nu trebuie lăsat să se transforme într-o avalanşă care să măture tot! PSD respinge categoric demagogiile şi acuzaţiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care ameninţă să pârjolească tot. Nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-şi poată duce viaţa normal, chiar şi după ce-şi achită factura la curent sau gaz, şi să nu rămână în frig şi întuneric. Nu este deloc populism să te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri şi companii cu mii de angajaţi să NU fie aruncate-n faliment de preţurile uriaşe ale electricităţii sau gazelor. Nu este pic de populism în eforturile ca şcolile, spitalele, instituţiile statului să continue să aibă electricitate şi gaze, să funcţioneze normal, să rămână capabile să-şi achite facturile la utilităţi”, spune ministrul Familiei.

Gabriela Firea mai arată că ”PSD ia în calcul toate opţiunile posibile, de la revenirea temporară la preţuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii”.

Potrivit Gabrielei Firea, ”măsurile anunţate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh şi compensarea certificatului verde şi a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, faţă de gravitatea situaţiei”.

”Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, şi trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor. Trebuie NEAPĂRAT introduse sancţiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării şi compensării! Este imperios ca măsurile de susţinere dar şi de eliminare a birocraţiei inutile să se extindă şi asupra IMM-urilor şi companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producţie etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare. Ideea esenţială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocraţie stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă”, spune ea.

Gabriela Firea atrage atenţia că ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauze liberalizării haotice a pieţei, decisă de guvernele trecute”.

”Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situaţie limită”, mai spune ministrul Familiei.

Coaliţia de guvernare se reuneşte, luni, de la ora 17.00 pentru a stabili ce măsuri ia în contextul majorării facturilor la energie, în ciuda legislaţiei adoptate de Parlament de compensare a facturilor pentru populaţie.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI