Știrea zilei! Un studiu despre vaccinul Pfizer dă totul peste cap: Nu oferă imunitate de durată împotriva Covid

Persoanele vaccinate cu două doze Pfizer în ianuarie și februarie au avut cu 51% mai multe șanse de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie, a arătat un nou studiu publicat în Nature Communications.

Echipa de cercetători de la Institutul KI a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation și a folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu retrospectiv care compară ratele de incidență a infecțiilor și a spitalizărilor legate de COVID-19 între persoanele vaccinate la începutul campaniei din (ianuarie si februarie) si a celei din (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de înregistrări, scrie Jerusalem Post.

Studiul arată că riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinați mai devreme, și totodată, cu un risc crescut de spitalizare. Rezultatele, au spus cercetătorii, sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.

Mai mult, vârsta persoanelor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacității vaccinului, adică protecția oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar în cazul vârstnicilor.

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.

Israelul a fost prima țară din lume care a demarat administrarea celei de-a treia doze „booster” anti-Covid în luna iulie, decizând ulterior vaccinarea cu aceasta pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte țări și contrar recomandării Organizației Mondiale a Sănătății.

Peste patru milioane de israelieni au fost imunizați până în prezent cu doza „booster”, rezultatul fiind o scădere semnificativă a ratei infecțiilor.

Mizrahi spune că eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut tot mai accentuat cu cât a trecut mai mult timp de la a doua douză, însemnând că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculați în februarie, șamd.

Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecțioasă a coronavirusului se răspândea vertiginos în Israel, mulți speculând încă de atunci că aceasta ar fi responsabilă de recrudescența cazurilor în Israel.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI