Protest LGBT. Primăria lui Nicușor Dan a refuzat să autorizeze marşul Bucharest Pride

Reprezentanţi ai comunităţii LGBT s-au adunat, vineri, la sediul Primăriei Capitalei, pentru a protesta.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că autoritatea locală nu şi-a dat acordul pentru organizarea marşului Bucharest Pride pe Calea Victoriei.

Primăria Capitalei a transmis, conform news.ro, că în ceea ce priveşte organizarea marșului, Comisia de avizare a adunărilor publice a oferit mai multe opţiuni Asociaţiei ACCEPT, întrucât pe Calea Victoriei s-ar crea o densitate mare de oameni, iar forţelor de ordine le-ar fi dificil să asigure protecţia manifestanţilor.

Primăria a mai argumentat că „Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul „Străzi deschise”, proiect care se derulează în fiecare week-end în Bucureşti, deoarece ambele sunt în categoria adunări publice. În schimb, reprezentanţii PMB au aprobat organizarea marşului Noua Dreaptă, pe motiv că „aceasta este o organizaţie legal constituită, conform unei decizii a instanţei de judecată”.

Membri ai comunităţii LGBT au adus cu ei, la sediul Primăriei, umbrele şi un steag în culorile curcubeului, simbolul mişcările Pride din întreaga lume, participanţii scandând „Libera exprimare, călcată în picioare!”, „Refuz acest abuz!”, „Libertatea noastră, nu cenzura voastră” şi „Homofobie la Primărie”.

„Suntem într-o situaţie fără precedent în ultimii 16 ani. (…)  După 16 ani, acelaşi tip de argumente, că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuşi de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din Bucureşti care e deja securizat”, a declarat Florin Buhuceanu, membru ACCEPT şi organizatorul primului Marş Bucharest Pride.

Reprezentanţii comunităţii LGBTQI au susţinut că vor organiza marşul sâmbătă, de la ora 18:00.

„Pentru că Bucharest Pride s-a organizat tradiţional într-o zi de sâmbătă, în care oamenii să poată participa, Primăria Municipiului Bucureşti nu poate să facă programul unei întregi minorităţi în această ţară. Primăria Municipiului Bucureşti nu a furnizat niciun argument pentru care nu e posibilă organizarea marşului pe Calea Victoriei, pietonal, aşa cum strada este deja închisă. (…) Drepturile noastre sunt mai importante decât deciziile administrative al PMB. (…) Nu ne asumăm sancţiunile ne asumăm lupta cu statul român în instanţele de judecată şi la CEDO”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Accept, Teodora Ion-Rotaru.

Potrivit Primăriei Bucureşti, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a oferit Asociaţiei ACCEPT mai multe opţiuni pentru organizarea evenimentului „Marşul Bucharest Pride” şi rămâne deschisă pentru noi discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei, în speranţa ajungerii la o poziţie comună.

„Deocamdată, Comisia, întrunită în şedinţă în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradiţional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Astfel, nu sunt întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991”, a arătat sursa citată.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI