Cel puţin 108 oameni au murit în Iran în reprimarea manifestaţiilor declanşate luna trecută după moartea tinerei Mahsa Amini în urma arestării sale de către poliţia de moravuri, a indicat miercuri organizaţia nonguvernamentală Iran Human Rights (IHR), transmite AFP.
Forţele de securitate iraniene au ucis de asemenea cel puţin alte 93 de persoane în ciocniri distincte la Zahedan, în provincia Sistan-Baluchistan (sud-est), unde violenţele au pornit pe fondul protestelor împotriva unui presupus viol comis de un poliţist asupra unei tinere, a precizat organizaţia.
Mişcarea de contestare din Iran a început pe 16 septembrie, data când Mahsa Amini, de etnie kurdă, în vârstă de 22 de ani, a murit la spital la trei zile după arestarea ei la Teheran de către poliţia de moravuri pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor în republica islamică.
În pofida sutelor de arestări şi a represiunii sângeroase, această mişcare de contestare, cea mai importantă de la protestele din 2019 împotriva creşterii preţurilor la combustibil, nu slăbeşte în intensitate.
Organizaţii pentru drepturile omului atrag atenţia asupra represiunilor deosebit de dure de la Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan (nord-vest), regiunea de unde era originară Mahsa Amini.
„Comunitatea internaţională trebuie să împiedice noi crime în Kurdistan venind cu un răspuns imediat”, a subliniat miercuri Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul ONG-ului IHR, cu sediul în Norvegia, atenţionând împotriva unei „iminente reprimări în sânge” în provincia iraniană.
Restricţionarea accesului la internet de către autorităţi împiedică o anchetă a organizaţiei asupra amplorii represiunii, a deplâns directorul IHR.
Potrivit IHR, 14 persoane au fost ucise în Kurdistan de la începutul contestării, dar acest bilanţ nu include victimele „represiunii sângeroase” din ultimele trei zile, pe parcursul cărora la Sanandaj au avut loc „manifestaţii ample”.
Aceeaşi organizaţie afirmă că între cei arestaţi se numără şi copii, care „au dreptul să manifesteze”.
„Naţiunile Unite au obligaţia de a apăra drepturile copiilor iranieni făcând presiuni asupra republicii islamice”, a insistat Mahmood Amiry-Moghaddam.
Sursa: Libertatea Zilei