Dreptul la ADEVĂR. Etica bunului simț – Emilia Șercan pune PUMNUL în gura presei libere – vendetă imorală

Vârfurile culturii românești, odată vectori de opinie, au ajuns, peste noapte, să susțină impostura. Termenul nu este ales la întâmplare. Emilia Șercan, căci despre ea este vorba, profesoara (!) promotoare a ipocriziei, și-a pus cenușă în cap din secunda în care a plecat, cu capul jos și în lacrimi, din studioul postului public de televiziune în momentul în care moderatoarea emisiunii „Profesioniștii”, Eugenia Vodă, a făcut-o să-și arate adevărata față. Bravură, sau remușcare? 

Tot mai multe voci susțin impostura Emiliei Șercan, portavocea-activistă care cultivă o vendetă personală – victimă a propriei neputințe de a-și clarifica plagiatul personal, profesoara a ales să-și mascheze probleme de moralitate, socială și academică, în loc să-și lămurească PUBLIC statutul.

Cine este Emilia Șercan? Când „hoțul străgă hoții” – moralitatea presei, în colaps

Emilia Șercan, polițista plagiatelor, pare să fie mânată de o furie oarbă care îi macină și ultima fărâmă de moralitate. Refuzând, din 2017 încă, să-și clarifice propriul plagiat descoperit de jurnaliștii de la publicația Turnul Sfatului, profesoara de la Facultatea de Jurnalism, doctor în Științele Comunicării (!), refuză să comunice opiniei publice propria variantă în legătură cu plagiatul său. Ce-i drept, a promis, încă de acum aproape 6 ani, că va verifica la facultate „MARȚI” situația personală. 

Cazul Șercan și indecența imposturii. Lupul moralist cu o mie de fețe care REFUZĂ să-și clarifice statutul îndoielnic 

Jurnalista Emilia Șercan, care a absolvit în 2003 Facultatea de Științe ale Comunicării și Jurnalism din Sibiu, specializată în denunțarea plagiatelor, este acuzată că a plagiat bucăți întregi din lucrarea sa de licență, potrivit unui document citat de jurnaliștii de la Turnul Sfatului.

Potrivit sursei citate, în lucrarea de licență a acesteia, intitulată „Reglementări naționale și internaționale cu privire la libertatea de exprimare”, se regăsesc paragrafe din două cărți, respectiv „Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare” și „Ghid juridic pentru jurnaliști”.

„În trecutul jurnalistei de investigație, care și-a făcut în ultimul an un titlu de glorie din expunerea plagiatelor unor puternici ai zilei – Negoiță, Onțanu, Licu, Stănișoară, inclusiv Laura Codruța Kovesi, se ascunde, culmea ironiei, propriul plagiat, pe care, spre deosebire de compromisul cu Vîntu devoalat de Eugenia Vodă, nu l-a expus nimeni până acum. Emilia Șercan, absolventă, în 2003, a Facultății de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăți întregi în lucrarea sa de licență intitulată «Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare». Cele două cărți din care a copiat sunt «Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare», cu subtitlul «Aspecte privind hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului», care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) și Adrian Tudorică și «Ghid juridic pentru jurnaliști» (ediția a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliță și Dan Mihai. Ambele cărți au fost publicate în 2002. Forma de plagiat îmbrățișată cu predilecție de jurnalistă este cea a reformulărilor și a amestecului deliberat între fragmente și texte preluate și munca proprie“, se arată în documentul care însoțește copii ale lucrării de licență.

După o analiză atentă a celor două lucrări în paralel cu lucrarea de licență a Emiliei Șercan, documentul prezintă paginile „pe care Emilia Șercan le-a preluat fără respectarea regulilor de bună practică în scrierea și citarea academică. Preluările au fost făcute fără nicio metodă de citare consacrată – fără ghilimele, fără note de subsol“.

Imagine

„Pe lângă paginile în care plagiatul este evident, Șercan a apelat masiv la reformulări și preluări rescrise în restul capitolelor (Capitolul 5 – “Sursele și dreptul la replică”, Capitolul 6 – “Accesul la informații”). Plagiatul lui Șercan este unul mai muncit, în sensul că a recurs masiv la o rescriere a unor concepte, observații, idei, etc și mai puțin la așa-numita metodă copy-paste, în care plagiatorul copiază cuvânt cu cuvânt fragmente/pagini întregi”, se continuă în document.

Imagine

Emilia Șercan, între „compromis” și „mari regrete” – spectacolul jenant al duplicității

În 2017, jurnalista Emilia Şercan a plecat în lacrimi din platoul emisiunii „Profesioniştii“, de la TVR 1, după ce a fost întrebată de perioada petrecută la trustul Realitatea, pe vremea când era deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu. Şercan a declarat că acela este marele ei regret.

Imagine

Eugenia Vodă a adus în discuţie perioada în care Emilia Şercan a trecut la cârma departamentului de investigaţii al trustului Realitatea, pe un salariu de 8.500 de euro, întrebând-o cum s-a produs mutarea de la Evenimentul Zilei. 

„Este marele compromis pe care eu l-am făcut“, a spus jurnalista de investigaţii, cu câteva minute înainte să părăsească în lacrimi platoul. „Ce vreau să spun este că nu ar trebui să fiu în emisiune“, a adăugat Emilia Şercan. „Sunt o impostoare. Cum să pretind eu că sunt o profesionistă a presei din moment ce eu am făcut marele compromis cu Vîntu? Eu l-am investigat pe Vântu“, încheia, în lacrimi, jurnalista.

Sorin Ovidiu Vîntu, mesaj pentru Emilia Şercan: „Ai oferit un spectacol jenant”

Fostul patron al Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu, i-a adresat, în replică, la acea vreme, un mesaj în care i-a reproșat că a făcut un spectacol jenant, în loc să aprecieze că a avut onoarea de a lucra în compania celor mai buni jurnalişti din ţară.

„Dragă Emilia Șercan, ai avut șansa să lucrezi într-un trust de elită, alături de unii dintre cei mai valoroși jurnaliști ai României. Este de notorietate faptul că atât în trustul Gelsor cât și în trustul Realitatea au lucrat cei mai valoroși profesioniști din industriile respective, profesioniști pentru care, după ce au trecut momentele de isterie națională, faptul că au lucrat în aceste companii reprezintă o carte de vizită profesională de invidiat. În loc să profiți de această șansă, ai oferit un spectacol jenant, menit să arunce cu noroi nu doar în cel în care ți-a oferit această șansă ci și în foștii tăi colegi, care n-au muncit pentru Vîntu ci pentru telespectatorii canalului de știri unde au lucrat și unde și-au făcut atât de bine meseria, astfel încât au fost ofertați pe salarii princiare de către toate celelalte instituții media din piață.

Emilia, pentru tine a fost o adevărată onoare că m-ai cunoscut, că mi-am oprit privirea asupra ta și că ți-am făcut oferta de a lucra într-o instituție de-a mea. Dacă te-aș fi suspectat de ipocrizie aș fi avut o reacție mult mai dură. Suspectez doar că ți s-a blocat propriul aparat critic, urmare a valului de condamnări la care am fost supus de către niște funcționari nedemni ai statului român”, spunea SOV.

Impostoarea Șercan, susținută de oameni politici și de cultură. „Fă-te frate cu dracul până treci puntea…”

Vârfurile culturii românești, odată vectori de opinie, au ajuns, peste noapte, să susțină impostura. Lor li se alătură, când și când, în funcție de interese, oameni din politică. 

Săptămâna trecută, Emilia Șercan a susținut o conferință de presă pe tema unei așa-zise campanii de intimidare la adresa sa, alături de Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu. Astăzi, fosta deputată PNL Violeta Alexandru a decis să pună și ea umărul la susținerea coțcăriei. 

Puterea exemplului – ȘANSA Emiliei Șercan la normalitate

Jurnalista Emilia Șercan, profesoară care îndrumă sute de studenți, formator al opiniei publice, are șansa să-și lămurească propriul statut. După ce își va lămuri, cu subiect și predicat, situația academică (doctor în Științele Comunicării!), poate cere, cu capul sus, socoteală altor nume vizate de anchete în aceeași direcție. 

Pe lista lui Șercan se află și premierul Nicolae Ciucă. Cu decența de care să dovadă, militarul a oferit o poziție extrem de echilibrată, mai zilele trecute, când, chestionat în legătură cu acuzațiile care-i sunt aduse, a declarat că așteaptă ca istituțiile statului să se pronunțe urmând ca, apoi, în funcție de concluzii, să acționeze. 

Oare același gest de moralitate și corectitudine este prea mult pentru profesoara Șercan? Ce exemplu oferă aceasta studenților pe care se presupune că-i formează? De ce REFUZĂ Emilia Șercan să-și lămurească propriul statut? Să fie asta dovada clară a vinovăției și neputinței? 

Emilia Șercan ar fi avut o șansă să-și lămurească statutul în timpul conferinței de la Humanitas, dar a ales să cenzureze până și presa liberă! Profesoara a dat afară echipa de jurnaliști de la Realitatea PLUS și a pus, astfel, pumnul în gura presei! Până unde poate merge impostura?

VIDEO | Emilia Șercan, răbufnire șocantă, în public, la adresa echipei Realitatea PLUS

Deși anunțase o conferință de presă în care acuza o campanie de intimidare a statului împotriva sa, Emilia Șercan a decis să nu permită jurnaliștilor Realitatea PLUS să participe la eveniment. Şercan a acuzat autoritățile că au scurs date personale, dintr-un dosar penal, care au ajuns apoi pe internet. 

Jurnalista Emilia Șercan a avut o răbufnire șocantă, în public, la adresa echipei Realitate PLUS. 

„Până nu pleacă cei Realitatea… Sunteți de la Realitatea dumneavoastră?
-Da.
– Vă rog frumos să vă luați lucrurile…
– Aștept să îmi confirme și mie colegul meu și plec.
– În regulă.
– Mulțumesc!
– Dacă ați fi venit aici să vă faceți onest meseria, da… acceptam să fiți. Plecați!
– Nu v-a invitat nimeni
– Ce să relatezi despre o operațiune de kompromat pe care ai facut-o…”

Imagine

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI