Volodimir Zelenski a avut vineri o convorbire telefonică cu Recep Tayyip Erdogan, discutând, printre altele, despre formula de pace a Ucrainei, cooperarea în domeniul apărării şi securitatea în Marea Neagră, a anunţat administraţia prezidenţială de la Kiev.
Zelenski şi Erdogan au vorbit la telefon despre formula de pace şi securitatea la Marea Neagră
Preşedintele Volodimir Zelenski a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, discutând, printre altele, despre formula de pace a Ucrainei, cooperarea în domeniul apărării şi securitatea în Marea Neagră, a anunţat administraţia prezidenţială de la Kiev.
Zelenski a invitat Turcia la cea de-a patra reuniune a formulei de pace, care va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie la Davos, în Elveţia, şi „a primit un răspuns pozitiv”, a scris el pe Telegram.
Anterior, astfel de reuniuni au avut loc la Copenhaga, Jeddah şi Malta pentru a obţine sprijin pentru un plan de pace în 10 puncte elaborat de Zelenski.
Planul de pace în 10 puncte prevede pedepsirea celor responsabili de crime de război, retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi eliberarea tuturor prizonierilor de război şi a celor deportaţi. Propunerile solicită, de asemenea, asigurarea securităţii energetice, a securităţii alimentare şi a securităţii nucleare.
Zelenski şi Erdogan ar fi acordat o atenţie deosebită în apelul lor la punctul din formula de pace referitor la întoarcerea tuturor prizonierilor şi deportaţilor.
„Medierea Turciei este crucială pentru a fi posibilă eliberarea tătarilor din Crimeea şi a tuturor celorlalţi – adulţi şi copii, soldaţi şi civili – care sunt ţinuţi în captivitate de Rusia”, a adăugat Zelenski.
Avioane norvegiene F-16 sosesc în Danemarca pentru pregătirea piloţilor ucraineni
Avioane de vânătoare norvegiene F-16 au aterizat în Danemarca pentru a sprijini programul de pregătire a personalului ucrainean, au anunţat, vineri seara, reprezentanţii Forţelor Aeriene Norvegiene.
La începutul acestei săptămâni, Oslo a declarat că trimite două avioane F-16 împreună cu 10 instructori la o unitate din Danemarca unde se desfăşoară instruirea aviatorilor ucraineni.
Una dintre cele 13 ţări din „coaliţia avioanelor de vânătoare”, Norvegia s-a angajat să ajute la instruirea piloţilor ucraineni pe F-16, deoarece Kievul se aşteaptă să primească avioanele fabricate în SUA de la partenerii săi.
„După peste 40 de ani de serviciu, aceste avioane vor antrena acum personalul militar ucrainean, consolidând angajamentul nostru faţă de apărarea Ucrainei”, se arată într-o postare a Forţelor Aeriene norvegiene pe platforma de socializare X.
Belgia a anunţat, de asemenea, pe 4 ianuarie, că va trimite două dintre avioanele sale F-16 şi 50 de persoane în Danemarca, ca parte a programului de pregătire.
Alături de Danemarca, lecţii de zbor pentru piloţii ucraineni sunt în curs de desfăşurare şi în SUA, iar un centru de pregătire a fost deschis în România în noiembrie anul trecut.