SUA ÎŞI DOREŞTE DE URGENŢĂ UN ACORD DE ÎNCETARE A FOCULUI ÎN GAZA

Statele Unite au cerut urgenţă şi flexibilitate pentru a finaliza un acord de încetare a focului în Gaza după uciderea a şase ostatici de către Hamas, angajându-se să-şi continue eforturile în zilele următoare.

„Sunt zeci de ostatici în Gaza, care încă aşteaptă un acord ce îi va aduce acasă. Este timpul să finalizam acest acord”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

 „Populaţia israeliană nu-şi permite să mai aştepte. Populaţia palestiniană, care suferă, de asemenea, de efectele teribile ale acestui război, nu îşi poate permite să mai aştepte. Lumea nu îşi poate permite să mai aştepte”, a spus el.

Matthew Miller a precizat că în următoarele zile, Statele Unite vor continua să se angajeze cu partenerii lor din regiune pentru a obţine un acord final’, referindu-se la negocierile sub egida mediatorilor – SUA, Qatar, Egipt – în vederea unui acord pentru un armistiţiu asociat cu eliberarea ostaticilor.

Armata israeliană a anunţat duminică descoperirea într-un tunel din Fâşia Gaza – scena unui război devastator în care Israelul se confruntă deja de aproape 11 luni cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas – a trupurilor a şase ostatici ucişi, potrivit armatei, „de la mică distanţă” de Hamas.

Însă, potrivit unui cadru al Hamas care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, cei şase ostatici „au fost ucişi de tiruri şi bombardamente ale ocupantului”.

Anunţul de duminică a provocat un val de emoţie în Israel şi a intensificat şi mai mult criticile la adresa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, acuzat că nu face destul pentru a-i elibera pe ostaticii încă deţinuţi în Gaza.

Şase lideri Hamas inculpaţi în SUA

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a pus sub acuzare 6 lideri ai grupării islamiste Hamas, care controlează enclava palestiniană Fâșia Gaza.

Șeful grupării militante şi alți 5 locotenenți de-ai lui Yahya Sinwar sunt considerați responsabili pentru masacrarea, la 7 octombrie 2023, a peste 1.200 de persoane în nordul Israelului, scrie Radio România.

Peste 40 de victime aveau și cetățenie americană.

Totodată, regimul iranian, şi gruparea libaneză Hezbollah sunt acuzate că au furnizat sprijin financiar şi arme, inclusiv rachete, şi materiale militare.

Dintre inculpați, doar 3 mai sunt în viaţă.

Yahya Sinwar se ascunde în Fâșia Gaza. Khaled Meshaal este stabilit la Doha, capitala Qatarului, de unde conduce biroul din diaspora al grupării iar Ali Baraka este stabilit în Liban.

Inculpaţii decedaţi sunt fostul lider Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în iulie la Teheran, şeful aripii militare Mohammed Deif, pe care Israelul a declarat că l-a ucis într-o lovitură aeriană în iulie, şi Marwan Issa, un adjunct pe care Israelul susține că l-a lichidat în martie.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI