Avertizare ANM: COD ROȘU de CANICULĂ, cod GALBEN de furtuni electrice și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenționări de caniculă și vijelii. România este grav afectată, în aceste zile, de fenomenele meteo extreme.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

Valul de căldură se va menține, dar va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: conform textului și hărții

Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD ROȘU

Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Imagine

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 iunie, ora 14 – 24 iunie, ora 08
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp.

Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

Imagine

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 24 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

Valul de căldură va persista în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum și în zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, și izolat va fi caniculă.

Temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei vor fi cuprinse în general între 33 și 35 de grade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 24 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate. Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).

Imagine

 
 

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI