PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei

„Dacă omul a primit ajutor duhovnicesc în copilărie, o să-și vină în fire, chiar dacă s-a abătut de la calea dreaptă. Dacă lemnul e îmbi­bat cu ulei, nu va putrezi. Dacă îi „îmbibăm” puțin pe copii cu evlavie, cu frică de Dumnezeu, asta îi va ajuta toată viața.” – Sfântul Paisie Aghioritul

Știai că?

Biserica Doamnei, zidită de Doamna Maria, soţia lui Constantin Brâncoveanu (1683); tabloul votiv o arată cu fiii săi. Coloane frumos sculptate despart naosul de pronaos. Biserica se află pe Calea Victoriei, în Bucureşti (aproape vizavi de Cercul Militar). Lucrarea doamnei Maria Brâncoveanu a fost discretă, dar la fel de mare precum a soțului ei martir. A fost soție, mamă, filantrop, mironosiță și lider al familiei decapitate prin moartea voievodului. În moarte a rămas la fel de discretă ca și în viață. Nu se cunoaște exact locul în care odihnește. Dar, datorită ei, avem moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu. În data de 12 iulie 2020, Biserica Ortodoxă Română a comemorat trei secole de la aducerea moaștelor Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Constantinopol la București. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel a scris despre rolul important al Doamnei Maria Brâncoveanu în acest demers: „…cu bărbăție sfântă a îndurat moartea evlaviosului ei soț și a iubiților ei fii, a răbdat temnița și exilul refuzând orice compromis cu ucigașii neamului ei, ca mai apoi, cu un curaj vrednic de toată lauda, cu mari cheltuieli, dar mai ales cu riscul pierderii propriei sale vieți, să aducă în țară scumpele oseminte ale Domnitorului Martir”.

„Doamna Marica rămâne pentru fiecare femeie creștină o pildă de evlavie și nădejde în vremuri de grele încercări, de răbdare în cea mai grea suferință, de mamă care și-a crescut copiii în neclintită credință, de soție iubitoare și devotată, valori transmise și urmașilor ei care au strălucit prin evlavie şi filantropie”, a subliniat Patriarhul. Familia voievodului Constantin Brâncoveanu și portretul doamnei sale ne dezvăluie secretul supraviețuirii națiunii române: credința, nașterea de prunci, buna educație și asumarea crucii.

Pilda zilei

Nu e nevoie de cuvinte multe, ci numai, ridicând mâinile în sus, să zici: „Doamne, precum…”

Într-o zi, un călător prin pustie întrebă pe sfântul Macarie:

– „Cum ne vom ruga?

Iar el îi răspunse:

– „Nu e nevoie de cuvinte multe, ci numai, ridicând mâinile în sus, să zici: „Doamne, precum voieşti şi precum ştii, miluieşte-mă! Iar de năvăleşte asupra ta puhoiul păcatului, se cade a zice: „Doamne miluieşte! Că el ştie cele ce ne sunt de folos, şi ni le dă, milostivindu-ne.”

Extras din Al. Lascarov-Moldovanu, Viata crestina în pilde, Editia II, Bucuresti

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI