România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi din Ucraina odată cu apropierea iernii. Șeful DSU, Raed Arafat, a dezvăluit, la Antena 3 CNN, ce măsuri iau autoritățile în acest sens.
Milioane de refugiaţi sunt în acest moment în ţările din Europa. Cei mai mulţi dintre ei în România, Polonia, Ungaria şi Slovacia.
În România au intrat aproape un milion şi jumătate de refugiaţi de când a început războiul. Mult mai mulţi în Polonia, peste 7 milioane. Rusia şi-a intensificat atacurile spre ţinţe de infrastructură energetică lăsând milioane de ucraineni în frig şi întuneric.
„România a solicitat creșterea capacităților de cazare temporară pentru iarnă. Au fost aduse capabilități pentru cel putin 20.000 de oameni, corturi de iarnă cu încălzire, dar doar pentru tranzitare. Există o evaluare a locurilor de cazare pe care putem să le folosim în cazul unui aflux mare.
Noi am făcut mai multe simulări și ne-au arătat că este posibil să avem un număr mai mare, mai ales dacă se intensifică numărul de atacuri în anumite zone.
Au trecut deja prin România peste 2 milioane de refugiați. În acest moment, prezența refugiaților fluctuează între 80.000 și 90.000.”, a precizat Raed Arafat, la Antena 3 CNN.
Iarna se apropie, iar ţările vecine deja se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi. Autorităţile din Slovacia spun că se aşteaptă ca în cele 3 luni de iarnă să ajungă la ei peste 700 de mii de persoane.
În timp ce autorităţile din Cehia spun că un număr mai mare de jumătate de milion de refugiaţi va pune o presiune pe sistemul de sănătate şi cel educaţional, mai ales că pe timpul iernii, oamenii nu vor putea fi cazaţi în corturi.
În România, un refugiat ucrainean primeşte 70 de lei pe zi, 50 de lei pentru cazare şi 20 de lei pentru hrană.
Astfel, pe lună, se ajunge la o sumă de 2000 de lei, iar pentru o familie la 6000 de lei. Atenţie, banii nu sunt impozitaţi.
Sursa: Mediafax