Un tată din Suceava este cercetat pentru că şi-a exploatat prin muncă cei cinci copii

Un bărbat din judeţul Suceava, suspectat că, încă din 2006, şi-a exploatat prin muncă cei cinci copii este cercetat de procurori, care propun arestarea sa preventivă. De la vârsta de 8-9 ani, copiii erau treziţi la patru sau cinci dimineaţa şi munceau la ferma familiei până la 22.00 – 23.00, indiferent de anotimp sau temperaturile de afară.

”La data de 27.10.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată şi relele tratamente aplicate minorului”, a transmis, joi, DIICOT.  

Procurorii au precizat că, în perioada 2006 – iunie 2022,  inculpatul şi-a exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-a obligat să presteze activităţi agricole de creştere şi de îngrijire a animalelor la ferma de măgari a familiei şi la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate din judeţul Suceava, în scopul obţinerii de beneficii materiale.  

”Astfel, copiii erau treziţi în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele patru sau cinci dimineaţa şi erau forţaţi, prin recurgerea la acte de agresive fizică şi psihică, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00 – 23:00. Totodată, în calitate de părinte, inculpatul le-a interzis copiilor să se implice în activităţi adecvate cu prietenii, activităţi recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile şcolare, măsuri şi tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a minorilor”, au mai transmis procurorii.  

Potrivit acestora, persoanele vătămate au fost exploatate în această modalitate încă de la împlinirea vârstei de 8 sau 9 ani, inculpatul profitând de poziţia de autoritate pe care o deţinea şi de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa.  

”În prezent, cu privire la acestea a fost dispusă măsura specială de protecţie a plasamentului de către D.G.A.S.P.C. Suceava”, au mai precizat procurorii.  

Anchetatorii au făcut, joi, două percheziţii, fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, suma de 9.500 lei, 2 telefoane mobile şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. 

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava vor sesiza judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de inculpat pentru o perioadă de 30 de zile”, a mai transmis DIICOT.  

În cadrul audierilor, copiii au beneficiat de măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală, iar pe parcursul cercetărilor acestea vor beneficia de consiliere psihologică. 

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI