Țara în care numărul femeilor din Parlament este mai mare decât cel al bărbaţilor, pentru prima dată în istorie

Parlamentul Noii Zeelande este format, pentru prima dată în istorie, din mai multe femei decât bărbaţi, transmite The Associated Press.

Soraya Peke-Mason, din partea Partidului Laburist Liberal, a depus, marţi, jurământul în Parlament, înlocuindu-l pe fostul preşedinte Trevor Mallard, care a plecat pentru a deveni ambasador în Irlanda.  

Odată cu demisia unui alt legislator de sex masculin, aceasta a înclinat balanţa în Parlament la 60 de femei şi 59 de bărbaţi. 

„În timp ce este o zi specială pentru mine, cred că este o zi istorică pentru Noua Zeelandă”, a declarat Peke-Mason reporterilor. 

Această bornă plasează Noua Zeelandă printre cele şasezeci de naţiuni din lume care anul acesta pot pretinde o reprezentare feminină de cel puţin 50% în parlamentele lor, potrivit Uniunii Interparlamentare.  

Printre naţiuni se numără Cuba, Mexic, Nicaragua, Rwanda şi Emiratele Arabe Unite. 

La nivel mondial, aproximativ 26% dintre legislatori sunt femei, potrivit Uniunii. 

Noua Zeelandă are o istorie de reprezentare feminină puternică. În 1893, a devenit prima naţiune care a permis femeilor să voteze. Actualul prim-ministru Jacinda Ardern este al treilea lider feminin al naţiunii, iar în prezent, femeile deţin, de asemenea, o serie de alte funcţii de conducere, inclusiv cea de preşedinte al Curţii Supreme a Noii Zeelande şi de guvernator general. 

„Sunt foarte mulţumită că fiicele mele cresc într-o ţară în care este normal ca femeile să fie reprezentate în mod egal în viaţa publică”, a declarat Nicola Willis, liderul adjunct al Partidului Naţional conservator. 

Marama Davidson, co-liderul Partidului Liberal Verde, a fost mai tranşantă. 

 „Era şi timpul”, a declarat ea reporterilor. 

Ardern a avertizat că situaţia femeilor din multe alte ţări este precară. 

„În timp ce noi facem un pas înainte, se pare că privim atâtea femei care se confruntă cu o alunecare rapidă înapoi în progres”, a spus ea. 

Iar atingerea parităţii de gen s-ar putea dovedi doar tranzitorie. Sondajele de opinie indică faptul că partidele conservatoare din Noua Zeelandă, care au în prezent o proporţie mai mică de femei decât rivalii lor liberali, sunt pregătite să obţină câştiguri în timpul alegerilor generale de anul viitor. 

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI