La doar o zi după ce Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Armatei României. Șeful statului a vorbit despre locul țării noastre în NATO și a anunțat mărirea bugetului pentru Apărare în anul viitor.
Cu cât va crește bugetul pentru Apărare în 2023
Klaus Iohannis a declarat în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României, la Monumentul ”Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I, că „este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare”, deoarece încă există state care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente.
Șeful statului a vorbit despre locul României în NATO și rolul pe care țara noastră îl are în actualul context de securitate și a afirmat că armata are nevoie în continuare de investiții, iar anul viitor va crește bugetul pentru Apărare la 2,5% din PIB.
Klaus Iohannis a anunțat mărirea bugetului pentru Apărare.
„Alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creșterea investițiilor, dotarea cu tehnică și echipamente, precum și fondurile necesare pregătirii și instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliații. Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate”, a declarat Klaus Iohannis.
„România are un loc distinct în cadrul NATO”
Klaus Iohannis a mai precizat că participarea activă a militarilor noştri în diferite teatre de operaţii, timp de peste 20 de ani, a susţinut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil şi stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO şi al Uniunii Europene, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării’.
„România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice. În ultimii ani a crescut constant prezenţa Aliată în ţara noastră, fiind operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă şi control şi de luptă NATO”, a mai subliniat președintele țării.
Klaus Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
La o zi după ce Vasile Dîncu și-a dat demisia de la Ministerul Apărării, Klaus Iohnnis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). La ședință participă și Nicolae Ciucă în calitate de premier, dar și ca ministru interimar al Apărării, notează Antena 3.
Pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la evoluţii privind situaţia de securitate în contextul războiului dij Ucraina, implicaţii pentru România și îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României pentru asigurarea securităţii în domeniu prin adaptarea operativă şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energetice.
Sursa: Mediafax