Prognoza meteo: Se anunţă ploi abundente şi instabilitate atmosferică în mare parte a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a reactualizat duminică avertizările meteo pentru perioada următoare, emiţând avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru opt judeţe din nord-vestul Munteniei şi Cod galben de instabilitate atmosferică şi precipitaţii pentru Banat, Oltenia, Crişana, Maramureş, Transilvania, zone de munte şi local Muntenia. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

Avertizarea Cod portocaliu care vizează ploi abundente a intrat în vigoare duminică, la ora 10:00 şi este valabilă până luni, 22 august, la ora 22:00

Potrivit meteorologilor, în vestul Carpaţilor Meridionali, în nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torenţiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp.

În acelaşi interval de timp este valabilă şi o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ, vizate fiind Banatul, Oltenia, Crişana, Maramureşul, Transilvania, zone munte şi local Muntenia. În aceste regiuni vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp.

ANM precizează că gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi.

Vremea în București

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 10…15 l/mp şi izolat 20…25 l/mp. Disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 30…34 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade.

Prognoza este valabilă de duminică, de la ora 10:00 până luni la ora 22:00.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI