Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal al femeilor de a întrerupe o sarcină. Ca răspuns la această decizie, Google a anunţat că datele de locaţie ale femeilor vor fi şterse automat dacă acestea se află la o clinică unde sunt efectuate avorturi.
„Dacă sistemele noastre identifică că o persoană a vizitat o unitate (sensibilă), eliminăm acele intrări din istoricul locaţiilor la scurt timp după vizită”, a declarat Jen Fitzpatrick, vicepreşedinte al grupului din California, într-un comunicat. Decizia vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la întreruperea voluntară a sarcinii (VTP).
Politicienii democraţi şi grupările pentru drepturile omului se tem că informaţiile personale ale femeilor care au avortat sau ale persoanelor care le-au ajutat pot fi folosite împotriva lor de procurorii din statele conservatoare care au interzis avortul. Din acest motiv, de săptămâni întregi au cerut principalelor platforme tehnologice să nu mai stocheze atât de multe date personale, de la căutări online despre avorturi până la călătorii pe aplicaţii precum Google Maps. Google, Meta (Facebook, Instagram) şi Apple n-au scos un sunt pe această temă. Până la acest anunţ.
Jen Fitzpatrick subliniază că istoricul locaţiilor este dezactivat în mod implicit şi că utilizatorii pot controla ce este păstrat şi ce nu. În ceea ce priveşte solicitările autorităţilor, Fitzpatrick asigură: „Ţinem cont de aşteptările privind confidenţialitatea şi securitatea persoanelor care folosesc produsele noastre şi îi avertizăm atunci când acceptăm cererile guvernamentale, cu excepţia cazului în care sunt în joc vieţi umane”, a adăugat el.
Printre facilităţile sensibile afectate de hotărârea de vineri, Google include adăposturi pentru violenţă domestică, clinici de slăbit şi centre de detoxifiere. Unele legi adoptate chiar înainte de decizia Curţii Supreme, precum cea din Texas din septembrie, încurajează cetăţenii privaţi să dea în judecată femeile suspectate de avort sau persoanele care le-au ajutat – chiar şi şoferul Uber care le-a dus în clinică, de exemplu.
Tehnologiile Google riscă astfel să devină „instrumente pentru extremiştii care doresc să suprime persoanele care solicită îngrijire a sănătăţii reproductive”, au scris 42 de oficiali aleşi americani într-o scrisoare deschisă către şeful Google, Sundar Pichai, la sfârşitul lunii mai.
Sursa: Libertatea Zilei