Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a tras un semnal de alarmă cu privire la o viitoare criză economică în Europa și a criticat dur decizia Germaniei de a nu folosi energia nucleară.
Edilul a arătat că o potențială criză a gazului ar putea avea efecte mai dramatice decât criza COVID-19 și a criticat lipsa unei strategii la nivel european pentru aprovizionarea cu gaz în următoarea iarnă.
„Partea goală a paharului este criza economică și o potențială recesiune care bate la ușă, datorită crizei gazului. Eu am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19, dacă nu se iau acum măsurile necesare pentru la iarnă. Sunt decizii strategice ca până în octombrie, 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie realizată pentru iarnă, iar până la începutul iernii să fie 90. Dar, la cum arată lucrurile astăzi, aceste scenarii sunt doar ipotetice, nu sunt realizabile”,a declarat Emil Boc într-o emisiune radio.
Emil Boc, mesaj dur la adresa Germaniei
Primarul Clujului a transmis un mesaj dur cu privire la refuzul Germaniei de a folosi energie nucleară și arată că este nevoie de o analiză matură la nivelul Uniunii Europene privind folosirea unor surse alternative de energie pentru a reduce dependența de gazele rusești.
„Mai sunt țări precum Germania care refuză cu obstinație să folosească energia nucleară, deși mai au câteva surse de energie nucleară pe care vor să le închidă în vara aceasta. Ar trebui să se gândească, pentru că, dacă declanșezi o criză economică pornind de la ea și pornind de la cea mai importantă economie a Europei, dacă intră în declin economia Germaniei, totul se duce în Europa ca un bumerang și se întoarce împotriva salariilor și a condițiilor de viață.
Ucraina trebuie să câștige acest război, Rusia trebuie să piardă acest război, Rusia trebuie învinsă strategic astfel încât să nu mai fie capabilă niciodată să mai ridice capul ca să șteargă de pe harta Europei sau a lumii țări sau să pretindă să dispară națiuni din Europa, aceste atitudini trebuie categoric să fie oprite. Cu atitudini precum «Ucraina să cedeze teritorii Rusiei ca să le dea gaz europenilor», cu asta nu sunt de acord. Nu poți să fii șantajat la infinit de către Rusia”, a mai spus edilul.
Criza economică, tratată superficial de UE?
Fostul premier vede atitudinea instituțiilor UE ca fiind una superficială când vine vorba de o viitoare criză economică. Edilul susține că sursele alternative de energie trebuie îmbrățișate nu doar în perspectiva războiului din Ucraina, ci și ca strategie pe termen lung pentru a avea o Europă neutră climatic în 2050.
„Trebuie să ne gândim că sunt și alte metode de energie, de la gazele lichefiate, trebuie să ne gândim la sursele de energie alternative, cum este energia nucleară, pe care o consider verde și nepoluantă și care se încadrează în principiile europene pentru o Europă neutră climatic până în 2050. Deciziile trebuie luate acum, iar problema este astăzi pe agenda Consiliului European de la Bruxelles, dar problema economică mi se pare că este tratată superficial, cu o atitudine de «lasă, că ne-om descurca noi cumva». Iarna nu e departe, suntem în luna iunie și deja din octombrie avem nevoie de gaz pentru iarnă”, mai spune Boc.
Sursa: Mediafax