Peste 870.000 de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul războiului

Peste 870.000 de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul războiului, inclusiv femei, copii şi persoane vârstnice, a anunţat marţi Serviciul de grăniceri din Ucraina, citat de AFP.

„În prezent, între 25.000 şi 30.000 de ucraineni se întorc în fiecare zi în ţară. Spre deosebire de primele zile ale războiului, când cei mai mulţi dintre ei erau bărbaţi, acum printre ei se află şi femei, copii şi persoane vârstnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de grăniceri din Ucraina, Andrei Demcenko.

Pe 3 aprilie, Ministerul de Interne de la Kiev a anunţat că 537.000 de ucraineni s-au întors în ţară, citând datele transmise de Serviciul Naţional de Grăniceri.

„Ei spun că au văzut că situaţia este acum mai sigură, mai ales în regiunile vestice, şi că nu mai pot să rămână în străinătate, sunt dispuşi să revină în ţară şi să rămână aici”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia militară comandată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, potrivit unui raport publicat marţi de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiaţi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui raport publicat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) pe 5 aprilie, mai notează AFP, citată de Agerpres.

În total, aproape 12 milioane de persoane – reprezentând mai mult de un sfert din populaţia Ucrainei – şi-au părăsit locuinţele, fie traversând frontiera pentru a ajunge în ţările limitrofe, fie găsindu-şi refugiu în alte regiuni din Ucraina.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI