Ursula von der Leyen: UE poate rezista fără gaz din Rusia

Ursula von der Leyen a declarat, în timpul conferinței de la Munchen că UE va putea rezista și fără gaz din Rusia. Șefa Comisiei Europene a dat aceste asigurări după ce UE și-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia.

Von der Leyen spune că cetățenii ar fi în siguranță iarna aceasta, în cazul în care s-ar sista total alimentarea cu gaz din Rusia.

Șefa Comisiei Europene a adus o serie de acuzații grave la adresa Gazprom, pe care îi acuză că „încearcă în mod intenționat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos”, după cum scrie Agerpres.

La nivelul UE au existat în ultimele săptămâni temeri cu privire la o posibilă întrerupere a furnizării de gaze din Rusia, după ce tensiunile dintre Rusia, Ucraina și Occident au crescut.

Conform datelor Comisiei Europene, UE își asigura doar 24% din necesarul de energie cu gaze, iar 90% din gaze proveneau din import. Din acesta total de 90%, 40% dintre ele fiind de la Gazprom.

În timpul Conferinței de la Munchen, Ursula von der Leyen a mai precizat faptul că amenințările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internațional. Ea susține că actuala gândire a Moscovei i-ar putea costa pe ruși prosperitatea viitorului.

„Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”, a declarat șefa Comisiei Europene, potrivit sursei citate mai sus.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI