Decizie bombă: doctoratul plagiat ajunge la CCR. O instanță a admis sesizarea Curții Constituționale – răsturnare de situație în justiție

Decizie bombă în justiție. O instanță a admis sesizarea CCR într-un caz de plagiat. Totul după ce o fostă judecătoare a depus o plângere față de comisia care a stabilit că a copiat în lucrarea de doctorat.

Fosta judecătoare Corina Michaela Jîjîie a contestat la Curtea de Apel Ploiești, în contencios administrativ, decizia de plagiat a comisiei CNATDCU privind teza sa de doctorat.

Pensionată în urmă cu șapte ani, în 2015, Corina Jîjîie a contestat decizia de retragere a titlului de doctor în urmă cu doi ani. Fosta judecătoare s-a remarcat după ce a decis în premieră arestarea unui coleg de la Instanța Supremă și pentru că a făcut parte din completul care l-a condamnat în primă instanță pe Liviu Dragnea în dosarul Referendumul.

Corina Michaela Jîjîie a sustinut teza de doctorat “Prevenirea si combaterea criminalitatii in domeniul mediului înconjurator”, coordonator prof. univ. dr. Gheorghe TOMA, din cadrul Academiei National de Informatii ”Mihai Viteazul” (ANIMV). După ce în 2019, comisia de etica a ANIMV primește o sesizare cu privire la suspiciunea de plagiat a lucrării semnate de Jîjîie, i se retrage titlul  de doctor în 2020. Ulterior, fosta judecătoare Corina Jîjîie a contestat decizia retragerii titlului de doctor la CNATDCU, însă, prin decizia din 23 februarie 2021, a fost menținută propunerea de retragere a titlului de doctor. În același an, magistratul depune contestație la Curtea de Apel Ploiești, la Secția de contencios administrativ, înregistrată în septembrie 2021.

După amânarea cauzei, în decembrie 2021, la ultimul termen de judecată, din 8 februarie 2022, instanța a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale prin care se solicită excepţia de neconstituţionalitate ”a dispoziţiilor art.170 alin.1 lit.b din Legea nr.1/2011 privind educaţia naţională, raportat la dispoziţiile art.1 alin.5, art.21, art.52 şi art.126 alin.2 din Constituţia României. Amână cauza la data de 22.03.2022, ora 12,30 în vederea administrării probatoriului”, potrivit soluției prezentate pe portalul instanțelor de judecată. Următorul termen este pe 22 martie 2021.

Solicitarea adresată CCR vizează legalitatea constituirii comisiei care verifică tezele de doctorat, potrivit surselor judiciare citate de ziarulincomod.ro. Dacă CCR îi va da dreptate magistratului, decizia ar produce urmări importante în mediul academic românesc, mai notează aceeașși publicație.

Corina Michaela Jijiie a intrat în justiție în 1980, devenind procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște. După 1989, în perioada 1991-2001, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dambovița, apoi, din 1996, procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dambovița. După numirea la Înalta Curte, în 14 ianuarie 2002, a  fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ea a condus Secția penală a ICCJ în perioada ianuarie 2012- ianuarie 2015.

Totodată,  a făcut parte, alături de Lavinia Leferache și Lucia Rog, din completul care a decis condamnarea în primă instanță a fostului președinte PSD Liviu Dragnea, în dosarul Referendumului, la un an de închisoare cu suspendare.

Jîjîie este și primul magistrat care a dispus arestarea unui coleg de la Instanța Suprema. Este vorba despre fostul președinte de Secție civilă a ÎCCJ Florin Costiniu, a cărei arestare a dispus-o în aprilie 2010. A fost considerată o premiera în sistemul judiciar românesc pentru că a fost prima oara când s-a luat decizia de arestare împotriva unui judecător de la cea mai înalta instanță – ÎCCJ. Ulterior, Cătalin Voicu, judecătorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

 

Sursa: Realitatea din Justitie

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI