Ministrul Mediului a anunțat scoaterea din circulație a 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis, vineri, că România s-a angajat să scoată din circulaţie, până în 2026, 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani, condiţie esenţială în PNRR pentru primirea de fonduri europene pentru construirea de autostrăzi. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ministrul promite sprijin semnificativ pentru schimbarea maşinilor vechi.

„Vinerea Verde este o oportunitate grozavă de a vorbi despre planurile noastre verzi, despre ecologie şi despre provocările care urmează: Guvernul şi-a asumat prin PNRR ca, până în anul 2026, să scoatem din circulaţie 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani, aceasta fiind condiţia ca România să primească fonduri europene pentru construirea de autostrăzi.

Această ţintă ambiţioasă o putem atinge doar dacă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor acordă ajutor cetăţenilor pentru achiziţionarea unor autovehicule mai puţin poluante: anul acesta, am dublat bugetul Programului Rabla, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu, faţă de anul trecut şi am triplat suma totală de finanţări în cazul maşinilor electrice”, a transmis, vineri, ministrul Mediului.

Tanczos Barna a precizat că se va acorda sprijin semnificativ celor care au intenţia să-şi schimbe maşinile mai vechi de 15 ani, însă cărora situaţia financiară nu le permite această achiziţie.

„Nu putem privi fără să luăm măsuri la faptul că maşinile vechi, cu motor mare, rămân un simbol al statutului, în loc ca oamenii înstăriţi să-şi schimbe maşinile poluante cu autovehicule prietenoase cu mediul”, a mai transmis ministrul.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI