Studiu: Cine este prima persoană din lume care s-a infectat cu Covid-19?

Se redeschide dezbaterea despre originea coronavirusului. Un studiu american a identificat un alt „pacient zero” decât cel care se credea până acum. Astfel, primul caz cunoscut de COVID-19 din lume ar fi fost o vânzătoare de la piața din orașul chinez Wuhan, nu contabilul care nu părea să aibă vreo legătură cu piața, dar al cărui caz a ridicat suspiciuni potrivit cărora virusul s-ar fi scurs dintr-un laborator, scrie Reuters.

Un studiu comun realizat anul acesta de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exclus aproape complet teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este că acesta a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.

O echipă de experți condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în orașul central Wuhan și în împrejurimile acestuia, împreună cu oamenii de știință chinezi, și a afirmat într-un raport comun din martie că virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Contabilul, despre care se credea până acum că ar fi primul om infectat cu COVID-19, a raportat că primele simptome au apărut pe 16 decembrie 2019, nu pe 8 decembrie, așa cum se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful catedrei de ecologie și biologie evoluționistă de la Universitatea din Arizona, în studiul publicat joi în revista Science.nConfuzia a fost cauzată de o problemă dentară pe care a avut-o pe 8 decembrie.

Potrivit studiului, vânzătoarea din piața din Wuhan ar fi avut primele simptome cu cinci zile mai devreme decât acest bărbat, pe 11 decembrie.

„Apariția simptomelor sale a venit după mai multe cazuri la lucrătorii de la Piața Huanan din Wuhan , ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare de acolo să fie cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii la 11 decembrie”, se arată în studiu.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI