Aceste persoane nu trebuie să stea în carantină dacă intră în contact cu un om infectat cu coronavirus

Dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti a precizat că persoanele vaccinate cu schema completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare nu sunt consideraţi contacţi direcţi cu o persoană confirmată pozitiv pentru Covid 19, deci nu sunt nevoiţi să stea în carantină.

Odată ce au aflat diagnosticul, persoanele infectate nu trebuie să sune la DSP, ci că acestea vor fi sunate de un reprezentant al DSP pentru a face ancheta epidemiologică după ce laboratorul unde s-a făcut testarea introduce rezultatul în aplicaţia Corona forms, spune aceasta.

Cu această aplicație, cei care au boala Covid 19 pot obţine concediu medical pe baza unui raport medical trimis spre DSP şi către medicul de familie.

”Persoanele vaccinate cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv şi pentru acestea nu va fi instituită măsura carantinării. Contacţii direcţi pentru care se instituie măsura carantinării sunt stabiliţi de către DSP în urma anchetei epidemiologice”, a declarat pentru aceasta DSP Bucureşti, pentru News.ro.

Oamenii se plâng că se răspunde greu la telefon

DSP Bucureşti are 225 de angajaţi, iar în prezent lucrează cu persoane detaşate sau delegate din alte instituţii. De joi sunt și 32 de medici rezidenţi.

“DSP Bucureşti are un număr de 225 de angajaţi şi lucrează în prezent cu 185 de persoane detaşate sau delegate din alte instituţii la care s-au alăturat 32 medici rezidenţi din 23 septembrie, pentru operaţionalizarea Centrului de comunicare, analiză şi coordonare epidemiologică COVID-19”, precizează șefa DSP.

Persoanele care preiau apelurile sunt circa 10/tură, spune șefa DSP București.

“Îi rugăm să acceseze exclusiv numărul de Call Center 021-9462 şi nu pe cele aparţinând altor departamente ale instituţiei şi să vizualizeze informaţiile aflate pe site-ul instituţiei.

Corona Forms este o aplicaţie care a eliminat birocraţia legată de anchetele epidemiologice făcute pe hârtie, spune Oana Nicolescu.

“Încă de anul trecut, din luna august, DSP Bucureşti s-a implicat activ alături de STS şi de Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea aplicaţiei informatice Corona Forms.

Dacă la începutul pandemiei, direcţiile de sănătate publică gestionau un caz pozitiv de SARS-CoV-2 prin efectuarea anchetei epidemiologice pe hârtie, am ajuns ca astăzi să avem tot istoricul persoanei în această aplicaţie, respectiv câte teste a efectuat, anchetele epidemiologice, perioade de carantină/izolare, contacţi direcţi, decizii emise pentru acesta, dacă persoana este vaccinată, etc.

Pe scurt, a fost digitalizată activitatea Centrului de comunicare, analiză şi coordonare epidemiologică COVID-19 şi astăzi avem nevoie de mai puţini oameni pentru a gestiona situaţia epidemiologică.

Totodată, alături de societatea civilă, DSP Bucureşti a creat aplicaţia rapter.g4d.ro care permite centralizarea şi raportarea testelor rapide efectuate în cabinete/şcoli/farmacii, care nu au posibilitatea de a raporta direct în Corona Forms.

În prezent, aplicaţia rapter.g4d.ro este folosită de majoritatea direcţiilor de sănătate publică din ţară, motiv pentru care a fost eficientizată considerabil activitatea acestora. ”, a declarat Dr. Oana Nicolescu, pentru sursa citată.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI