Fost ministru al Educației vorbește despre un viitor sumbru pentru omenire: Lumea așa cum o știm noi nu va mai exista!

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a vorbit despre un viitor sumbru în următoarele decenii, considerând că evenimentele din prezent reprezintă baza solidă a unor schimbări majore în toată lumea.

Din punctul său de vedere, China va deveni din ce în ce mai puternică din punct de vedere economic, în Asia și Africa va fi o federalizare pe criterii religioase, iar SUA și Canada se vor îndrepta către scenariul filmului „Idiocracy”, susține Funeriu pe blogul său.

„(…) Vă mai invit să porniți de la premisa că conceptul statelor-națiune, despre care cei din generația mea nici măcar nu s-au gândit că ar putea fi schimbat vreodată, e o invenție nouă și aproximativ funcțională doar în Europa și America de Sud (o prelungire a Europei). Spun „aproximativ funcțională” în Europa pentru că se vede cu ochiul liber tendința de tribalizare, prin exacerbarea recentă a sentimentului apartenenței la vreo „minoritate” arbitrar definită.

Mai luați în considerare că în Africa, unde colonialismul a încercat să definească state-națiune, echilibrele sunt foarte fragile, iar frontierele, desenate pe hartă, mai puțin importante decât apartenența la un trib sau altul. Așadar:

în Asia și Africa se coace o federalizare pe criterii religioase. Mi se pare inevitabil ca din Afghanistan până în Maroc să se formeze un califat musulman. Nu îmi e clar cum se vor împăca suniții cu șiiții, dar în direcția asta mergem. Nu am niciun dubiu că Europa, de la Marea Neagră la Atlantic, va fi o anexă a acestui califat. Turcia, dacă nu va putea prelua puterea în acest califat, va rămâne pe margine și va fi pentru califat ceea ce Elveția e pentru Uniunea Europeană.

Statele Unite și Canada vor deveni leagănul unei noi orânduiri, bazate pe wokism, care va dăinui până ce resursele vor seca. Probabil vreo 50 de ani, cât a fost și termenul de garanție al comunismului. Filmul Idiocracy e cea mai fidelă reprezentare a ceea ce va fi acolo.

Țările din America de Sud se vor prăbuși sub povara infracționalității interne și vor fi, economic, subjugate de China. Vor fi un fel de sclavi moderni ai Chinei.

China va domina Japonia, iar Asia de sud-est va fi un uriaș parc de distracții pentru chinezi, o destinație de concedii și nimic mai mult.

Africa, hmmm, greu de prezis, dar cred că partea din Africa ce nu va fi înglobată în califat va fi economic încălecată de China și, politic, posibil să ajungă la o formă de federalizare supervizată de chinezi. Nu m-ar mira dacă din acea parte a lumii va veni o nouă dinamică politică, dominantă peste 100-200 de ani.

Lumea, așa cum o cunoaștem noi acum în Europa, nu va mai exista. Copiii noștri vor asista neputincioși la prăbușirea civilizației noastre, pentru că i-am format cu sârg la cea mai în vogă meserie: căutători ai propriei identități. Vom avea mii de teze de doctorat despre multiplele identități și zero despre inginerie. Vor fi conduși de lideri slabi, formați prin cafenele și săli de clasă aseptice, de sisteme educaționale experte în „starea de bine”. Lor li se vor opune lideri formați în văgăunile din munții Asiei, care au luptat cu arma în mână și cuțitul la brâu, iar întâlnirea lor va fi o reeditare a întâlnirii lui Arhimede cu soldații și… „Noli turbare circulos meos!” pentru că noi și copiii noștri prețuim viața confortabilă mai presus de orice. Cei care ni se opun nu dau doi bani pe ea.

E ceva nou în ce spun? Nu, nu e. E încă o buclă a oscilațiilor prin care specia umană își vede de drumul ei. Individual, pentru fiecare dintre noi, va fi un dezastru. Frumoasa noastră societate de azi (echitabilă, incluzivă, flower-power)… va fi doar o pagină de istorie care îi va plictisi pe elevii de clasa a VII-a din anul 2352. Și care nu vor învăța în niciuna din limbile Europei de azi”, a scris Daniel Funeriu pe blogul său.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI