Mare atenție! Certificatul digital COVID, obligatoriu în toate țările din UE, de vineri. Cum veți călători dacă nu îl aveți

Începând de vineri, 13 august, vor fi recunoscute la ieșirea din țară doar certificatele digitale COVID ca documente care atestă vaccinarea, trecerea prin COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test PCR.

Au trecut cele 6 săptămâni în care s-au putut folosi adeverinţele clasice de vaccinare sau de test RT-PCR negativ, ori dovada că persoana respectivă a trecut prin boală, în locul certificatului digital COVID.

Conform Regulament UE 953/2021, certificatele privind COVID-19 eliberate de un stat membru înainte de 1 iulie 2021 sunt acceptate de celelalte state membre până la 12 august 2021. Asta înseamnă că cei care vor sa călătorească vor avea nevoie, de vineri, de aceste certificate digitale.

„Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/ „, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.”

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții  pentru cetățenii care vin din România

Austria
Belgia
Bosnia Herțegovina
Bulgaria
Cehia
Cipru
Croația
Danemarca
Estonia
Federația Rusă
Finlanda
Confederația Elvețiană
Franţa
Germania
Grecia
Irlanda
Islanda
Italia
Letonia
Lituania
Luxemburg
Malta
Muntenegru
Regatul Țărilor de Jos
Norvegia
Polonia
Portugalia
​​Principatul Liechtenstein
Republica Moldova
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Slovacia
Serbia
Spania
Slovenia
Suedia
Turcia
Ungaria
Ucraina

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI